Dle informací jemenského povstaleckého hnutí Ansar Allah podporovaného Íránem (Húsiové) speciální jednotky provedly obchvatnou operaci na severu země u saúdskoarabských hranic. Speciální komando přetnulo před několika týdny zásobovací trasu na sever od města Wadi Al Abu Jabbarah. V oblasti se připravovalo několik brigád vládních a saúdskoarabských jednotek k další ofenzívě směrem Kitaf. Jemenští povstalci byli ale rychlejší a během prvních 72 hodin obklíčení byly v podstatě eliminovány brigády Al Wahda Brigades, Tohid Brigades, Al Tahrir Brigades, Al Fatah Brigades a Al Qadesiyah Brigade vojsk prezidenta Mansoura Hadího včetně několika saúdskoarabských jednotek.

Dvě moderně vyzbrojené brigády saúdskoarabské národní gardy plus jemenské vládní jednotky se marně pokoušely během celého měsíce obklíčení prolomit. Nakonec saúdskoarabským jednotkám v obklíčení nezbylo než se vzdát. Většina vojáků označovaných jako jednotky saúdskoarabské koalice jsou však Jemenci bojující na straně vlády proti povstalcům, byť na záběrech je vidět i několik mužů přímo v uniformách armády Saúdské Arábie.

Húsiové tvrdí, že do zajetí padlo více než 2 tisíce mužů a přes 100 bojových vozidel, včetně nejmodernějších obrněnců americké výroby. Pokud je jen část tohoto pravda, jedná se o jednu z největších porážek jednotek podporovaných přímo Saúdskou Arábií v Jemenu a další tvrdý úder pro sebevědomí saúdskoarabské královské rodiny. Je možné, že tato porážka plus nedávné napadení ropných rafinérií vyvolá změny ve vedení této ropné monarchie.

celková situace dle SF
(Visited 226 times, 1 visits today)