Turecký deník Habertürk publikoval dnes mapu, která znázorňuje aktuální americkou nabídku na zřízení bezpečnostní zóny na severu Sýrie. Tento návrh vyvolal v Turecku pohoršení, neboť dle vyjádření médií spíše než turecké požadavky hájí zájmy PKK/YPG. Turecko požaduje příhraniční koridor o minimální šířce 25-30 km dovnitř syrského území s obsazením většiny kurdských měst. Americký návrh nabízí Turecku postup “pouhých” 5 km dovnitř kurdského území s nabídkou dalších 9 km pod výhradní americkou kontrolou a navíc ještě 4 km bez těžkých zbraní.

Celkově by návrh USA v normální situaci pokryl veškeré turecké stížnosti na zabezpečení svých hranic před údajnou hrozbou PKK. Ovšem prioritní Turecký záměr je likvidace jakékoliv kurdské samosprávy a vojenská kontrola území severní Sýrie, kde by měla být kurdská populace vystěhována a nahrazena arabskými uprchlíky nyní žijícími v Turecku.

Spojené státy poslaly do oblasti šestičlennou delegaci, která právě vyjednává s tureckými vojenskými představiteli rozsah tzv. bezpečné zóny a místa pro umístěný tureckých jednotek v Sýrii. Lze ovšem předpokládat, že tato aktuální forma koridoru nebude Turecku vyhovovat a tlak bude nadále trvat.

(Visited 167 times, 1 visits today)