Syrská exilová lidskoprávní organizace SOHR (The Syrian Observatory for Human Rights) přináší informace o tom, jak si Turecko mediálně připravuje půdu pro vojenskou ofenzívu proti kurdským jednotkám SDF/YPG v severní Sýrii.

SOHR ze svého sídla v Anglii popisuje, jak turecká tajná služba ve spolupráci s katarskými médii, syrskými opozičními aktivisty a médii šíří nenávist a nespokojenost mezi občany Sýrie arabské a kurdské národnosti. Cílem rozsáhlé dezinformační akce jsou zejména arabské oblasti pod kontrolou SDF na východním břehu Eufratu. Údajně vyfabrikovaná videa mají převážně zobrazovat násilí, které páchají Kurdové na arabském obyvatelstvu, znázorňují údajné mučení či bití Arabů Kurdy.

Některá zfalšovaná videa, která šíří například katarská televize Al Jazeera, znázorňují údajné bojovníky SDF jak zapalují úrodu arabských farmářů a nad ohněm tancují typické kurdské národní tance. Další video šířené taktéž Al Jazeerou předvádí údajné vojáky SDF se špatným kurdským akcentem jak mlátí arabskou ženu a svlékají ji hidžáb, protože odmítla vstoupit do armády. Tyto videa vyvolala obrovskou vlnu nenávisti mezi arabskou a islámskou populací vůči Kurdům a zejména v Turecku přinesla značný nárůst podpory vojenské intervence v severní Sýrii.

SOHR tvrdí, že většina těchto videí jsou prokazatelný FAKE z různých důvodů, například protože SDF neverbuje ženy, ty slouží pouze v YPJ, či z důvodu špatných uniforem a pod.

Dále SOHR tvrdí, že jejich důvěryhodné zdroje naznačují, že osobní dokumenty syrských emigrantů, kteří prošli Tureckem, jsou archivovány a následně využity speciálními teroristickými oddíly, které mají páchat vraždy, násilnosti a nepokoje na východním břehu Eufratu a šířit tak chaos a nespokojenost.

Představitel velení SDF Shervan Derwish v rozhovoru pro časopis Al-Monitor řekl, že falešná propaganda šířená televizí Al Jazeera a tureckými médii nyní cílí především na oblast Manbij, kde se operativci turecké tajné služby snaží rozvrátit současnou samosprávu. Jasem al-Ali, arabský člen SDF dodává, že šíření podobných videí a informací je nyní běžná praktika turecké a katarské tajné služby.

(Visited 102 times, 1 visits today)