Včera začaly přicházet informace o nečekané aktivizaci protureckých jednotek FSA po celém okupovaném území severní Sýrie, v oblastech Al Bab a Afrin.

Dnes přišlo upřesnění od londýnské exilové SOHR o důvodech bojové aktivity. Jednotky turecké vojenské policie společně s jednotkami FSA al-Jaysh al-Watani, Ahrar al-Sharqiyyah, Jaysh al-Sharqiyyah, al-Sultan Murad plus některé další frakce tzv. protureckých džihádistických rebelů zahájily ofenzívu proti dalším znepřáteleným frakcím v oblastech operace Olivová ratolest a Štít Eufratu. Jednotky FSA za asistence turecké armády a po tvrdých bojích pozatýkaly téměř veškeré členy skupiny Nour al-Din al-Zenki plus mnoho dalších členů teroristické skupiny Levant Front.

SOHR tvrdí, že mezi zatčenými je taktéž vedení skupiny FSA Divize Hamza, která byla kompletně vyzbrojena a vycvičena právě Tureckem za asistence CIA.

Aktuální bojová operace v oblastech Afrinu a Al Bab je zřejmě vyvrcholením vzájemných bojů džihádistických a salafistických frakcí protureckých skupin FSA. tyto boje v posledních týdnech eskalovaly nejen do vzájemných přestřelek ale i teroristických útoků, při kterých zahnulo mnoho civilistů. Turecko se marně snaží, v podstatě o počátku okupace, tyto frakce sjednotit a dostat pod svojí kontrolu, a to se mu doposud nepodařilo.

Mnoho místních tak označuje bezpečnostní situaci pod tureckou okupací jako horší než za vlády IS. Tvrdí, že IS byl sice krutý režim ale na rozdíl od vlády FSA zajistil fungování státu a pořádek.

Turecko počítalo, že jednotlivé džihádistické frakce zaměstná útokem proti kurdským oblastem a SDF/YPG. Nicméně po té, co se vojenská operace proti Kurdům díky diplomatické snaze USA minimálně odložila, bude nyní těžké udržet namotivované džihádisty nalákané dalšími podíly na kořisti na uzdě. Turecku se tak v okupovaných oblastech může situace vymknout kontrole, zejména po utrpěném ponížení a poklesu respektu mezi džihádisty díky událostem v provincii Idlíb.

(Visited 120 times, 1 visits today)