Jednotky LNA polního maršála Haftara byly odraženy v oblasti Tagharna na jižním předměstí klíčového města Gharyan. Jednotky GNA tzv. Gharyan Protection Force prvotně ustoupily, aby se vyvarovaly ztrát způsobených vzdušnou převahou LNA. Ovšem během pondělí byla GNA doplněna narychlo přesunutými dobře vyzbrojenými a vycvičenými milicemi z Misraty a po přeskupení provedla GNA protiútok, při kterém byly špice LNA zničeny a velitel ofenzívy LNA Fawzi Abu Hrara měl být zajat když se snažil uprchnout z obklíčení.

Vzdušnou podporu LNA zajišťuje ozbrojený bezpilotní drón Wing Loong čínské výroby (Čenkdu Pterodaktyl) pravděpodobně dodaný UAE nebo Egyptem.

Tzv. oficiální libyjská vláda (GNA) si taktéž stěžuje, že údajně francouzské bezpilotní stroje podnikají nálety na strategické cíle v oblasti Misrata. Francouzské letectvo údajně vybudovalo silně chráněný řídící komplex pro bezpilotní stroje v Libyi v Sidra oil terminal, ze kterého jsou řízeny dróny podporující útok LNA. Vojenští zpravodajci GNA dále tvrdí, že u pobřeží severně od Sirty operuje francouzská vojenská fregata, která ruší elektronickou komunikaci GNA a manipuluje s řídícími signály bezpilotních strojů libyjské vlády kterým tak znemožňuje operace.

Je však pravděpodobné, že aktuální porážka LNA neodradí polního maršála Haftara z dalších útoků na Tripolis byť roste mezinárodní tlak na dodržování příměří.

(Visited 147 times, 1 visits today)