Naprosto skandální chování českých bezpečnostních orgánů vůči našim vojenským veteránům z Afghánistánu proniklo na veřejnost. Dle tvrzení televize Nova, které následně potvrdila i další média, byli za asistence Útvaru rychlého nasazení zadrženi vojenskou policií čtyři elitní vojáci speciálních sil, kteří se vrátili z Afghánistánu. Mezi zadrženými byl i velitel speciálních jednotek generál Pavel Kolář. Mezi veterány se šíří verze události značící o mimořádné nekompromisnosti a netoleranci zasahujících vojenských detektivů, mimo nasazení jednotky, která většinou útočí proti teroristům, došlo prý k předvedení zatčených v poutech v noci, k zabavení oděvů a bot a celá událost se údajně podobala spíše zatýkání nebezpečných zločinců.

Dle Ekonomického deníku celé zatýkání prý souvisí s ubitím afghánského teroristy, který zákeřně na afghánské vojenské základně zabil minulý rok českého vojenského psovoda Tomáše Procházku. Afghánský terorista byl po vražedném útoku zadržen českými vojáky načež následně ve vazbě záhadně zemřel. Spekuluje se o tom, že si ho přeživší vojáci podali a při výslechu, kdy se snažili zjistit jeho napojení na další teroristy, byl Afghánec ubit. V této souvislosti proběhla informace, že mezi vyšetřovanými jsou i američtí vojáci, nicméně americká armáda svůj personál chrání a není tudíž jasné, zda došlo k nějakému potrestání.

Svazácká aktivita české vojenské policie vůči veteránům zřejmě souvisí s diplomatickou nótou, kterou v červnu zaslal Afghánistán a české vládní úřady se zřejmě hujerskou snahou se snaží přenést problém systémem „padajícího hovna“ na české vojáky, byť ještě nedávno se slaboučký český Ministr obrany holedbal, že „čeští vojáci s tím nemají nic společného“.

Každopádně brutální zásah české justice vůči veteránům ukazuje, že současným politikům se nedá věřit a že české úřady naši armádu nepodrží. Když je třeba se ukázat, české politické garnituře přijdou naši zahraniční vojáci vhod, mají plnou hubu slovíček o naší zodpovědnosti, soudržnosti a bůhví čemu ještě ale když mají podržet naší armádu, skutek vždy utek.

A dále to ukazuje, že současná politická garnitura žije zcela mimo realitu, armádu si představuje něco jako skautský oddíl, který jim bude sekundovat při pokládání věnců. Bohužel voják je cvičen k zabíjení a nikdo ze současných politických tlučhubů nepochopí co znamená kamarádství ve zbrani a co se děje, když někdo ze spolubojovníků je zákeřně teroristou zabit. Umlácení afghánského teroristy není sice něco, na co by měli být vojáci pyšní, ale je to v daných podmínkách zcela pochopitelné, navíc v situaci, kdy nebylo jasné, zda terorista není napojen na další kumpány. Ale to blazeovaní politici nepochopí.

Každopádně reakce české justice vůči veteránům je evidentně přehnaná, a to ani nemluvím o tom, že jsou podezřelí z tak závažného zločinu jako je „neoznámení trestného činu“. Vše ukazuje na přehnanou servilitu zřejmě vůči rezortu Ministerstva zahraničí. Umlácení teroristy, který zabil českého vojáky by se mělo objasnit, ale to je tak asi všechno. Afghánské straně by se mělo slušně oznámit, že se nic nezjistilo, beztak současnou tamní politickou garnituru brzo vystřídá Talibán. Doufejme, že zde jindy aktivní prezident republiky, který stále obhajuje českou vojenskou aktivitu v Afghánistánu i přes evidentně beznadějnou tamní situaci zde zasáhne a nedůstojné a ponižující vyšetřování českých veteránů zastaví.

(Visited 1 041 times, 1 visits today)