Další eskalace mize dvěma dosavadními arabskými spojenci a hlavními hráči v Jemenu. Stíhačky letectva Spojených arabských Emirátů včera bombardovaly postupující jemenské vládní jednotky exprezidenta Mansoura Hadího které jsou podporované přímo Saúdskou Arábií. Nálet na prosaúdské jednotky, které postupovaly směrem na Aden ve snaze potlačit ofenzívu jihojemenských separatistů, zabil údajně přes 30 vojáků:

Ministr obrany jemenské vlády rozhořčeně tvrdí, že celkem 15 náletů stíhaček Emirátů zabilo přes 300 lidí včetně civilistů. Činovníci tzv. “oficiální” jemenské vlády volají po odsouzení náletů Spojených Arabských Emirátů a varují před rozpadem Jemenu. Přicházejí též neověřené informace, že jemenský prezident Hadi (v saúdskoarabském exilu) v nejbližší době rezignuje.

Oproti tomu si Ministr zahraničí Spojených Arabských Emirátů vyhradil právo na obranu “arabských” jednotek proti útokům teroristů. UAE tvrdí, že separatistické jižanské jednotky byly napadeny milicemi vedenými teroristy (pravděpodobně se jedná o odkaz na složky Al Kaidy bojující ve stavu saúdskoarabských sil).

Dle posledních informací jižanští separatisté postupují dále na východ a útočí na město Shoqra, které pravděpodobně v nejbližší době obsadí.

situace v Jemenu dle SouthFront

Ve stejné době tzv, Hútiové (šíitská fronta Ansar Allah) napadli pomocí bojových drónů Qasef K2 letiště Najran na jihu Saúdské Arábie v údajné odvetě za 80 náletů saúdskoarabského letectva na své pozice.

(Visited 168 times, 1 visits today)