Americká vnitřní politika je v ČR představována velice povrchně, zejména do veřejnoprávních médií jsou zváni „odborníci“ velmi jednostranně zaměření a celkové zpravodajství spíše pouze kopíruje názory největších amerických korporátních médií, které jsou ovšem taktéž jednostranně zaměřeny a převážně propojeny s Demokratickou stranou. Pro většinu Čechů tak bylo například vítězství Donalda Trumpa naprosté překvapení stejně jako nechápou jeho podporu a politiku. Obdobně tak je i politika Demokratické strany zjednodušena na odpor proti „fašistovi“ Trumpovi a zcela pomíjí temné stránky této strany a různé její názorové proudy. Americkou politiku nyní otřásá „skandál“ ze střetu dvou demokratických kandidátek na prezidentský úřad, kongresmankou Tulsi Gabbard a senátorkou a bývalou kalifornskou generální prokurátorkou Kamalou Harris, což vyvolalo nenávistnou a štvavou kampaň amerických mainstreamových médií proti Tulsi Gabbard.

Americký populární magazín Rolling Stone se věnuje tomuto fenoménu štvavých politických kampaní, které jsou nyní převážnou aktivitou hlavních velkých médií. Doporučujeme přečíst pro bližší poznání pozadí. Pro čtenáře bez znalosti angličtiny přinášíme základní výtah z tohoto článku.

Základním problémem jsou politické názory obou prezidentských kandidátek. Bývalá prokurátorka Kamala Harris zastává tzv. klasické politické názory Demokratické strany, navenek prosazuje liberální postoje, avšak v realitě, například během své kariéry zastávala Harris spíše konzervativní postoje třeba vůči potlačování kriminality či boji proti drogám. Jak píše Rolling Stone, tyto názory byly dříve signifikantní v rámci Demokratické strany a byly „zárukou“ volitelnosti. Oproti tomu Tulsi Gabbard je představitelka nového proudu v Demokratické straně (mimo proudu radikální levice kterou představuje například Alexandria Ocasio-Cortez) vycházejícího spíše než z establishmentu z oblasti neziskových organizací a ekologických aktivistů.

Článek popisuje, jak názory obou kandidátek reprezentují současné „schizma“ Demokratů a změnu názorů elektorátu. Tulsi Gabbard například v debatě na to poukázala tím, že Kamala Harris „dala uvěznit 1.500 lidí za kouření marihuany a pak se smála, když jsem se jí zeptala, zda jí někdy kouřila“. Další údar zasadila Gabbard, když zdůraznila fakt, že Harris zřejmě blokovala zavedení dalších důkazů, které by mohly vést k propuštění tisíce drogových delikventů.

Největší rozdíly byly v názorech na zahraniční politiku, kdy Tulsi Gabbard prezentuje zejména částečné stažení amerických vojáků ze zahraničních konfliktů včetně vyjednávání se všemi aktéry a zdůvodňuje to svojí vojenskou zkušeností z války v Iráku, které se v rámci jednotek NG zúčastnila.

Výsledek debaty obou kandidátek se dostavil a popularita preferované kandidátky Demokratů Kamaly Harris, která před debatou byla na 20 bodech, klesla na pouhých 7 za Joe Bidena, Elizabeth Warren a Bernie Sanderse.

Domníváte se, že Demokratická strana výsledek akceptovala a upraví politický program své vrcholové kandidátky či priority všech kandidátů? Přirozeně, že je to bláhové očekávání.

Jak píše magazín Rolling Stone, poškození popularity svého „předáka“ podpořeného zatím 25 milióny dolary utracené v kampani další kandidátkou Tulsi Gabbard znamenalo, že se ihned v mainstreamových korporátních médiích objevily útoky, údajné úniky informací a další štvavé informace právě o Tulsi Gabbard. (poz. redakce – pamatujete na případ Bernie Sanderse z roku 2016)? Většina z těchto útoků navazuje dle Rolling Stone na temnou stránku Demokratů označovat všechny názorové protivníky jako zrádce a zahraniční agenty.

Tiskový odbor Harrisové jí okamžitě napadl, že „miluje Assada“ s odkazem na její návštěvu Sýrie v roce 2017 (to že navštívila nejen Assada ale i džihádistické protivládní rebely se již nezmiňují). The New York Times vydaly článek, dle něhož je Gabbard protiamerická, protože se domnívá, že USA šíří ve světě chaos. Server Politico jí dokonce nepřímo označil za neonacistu, když tvrdil, že jí podporuje americké neonacistické médium Daily Stormer. Ve The View jí nazvali „trójským koněm“ cizí mocnosti bývalou veteránku z Iráku označili jako část zahraniční kolony. Obdobné články chrlily a chrlí i další média politicky spojená s Demokratickou stranou, nejvíce jim ležela v krku zřejmě právě návštěva u diktátora Assada.

„Toto vše ukazuje“ říká Havajská kongresmanka Tulsi Gabbard,“ že spuštění pomlouvačné a špinící kampaně je jediná odpověď na pravdu“.

Nenávistná kampaň proti Tulsi Gabbard je součástí další podstatné změny Demokratické strany. Hvězda Baracka Obamy jako kandidáta Demokratů začala stoupat v roce 2007 po té, co v debatě řekl, že by vyjednával s představiteli Íránu, Sýrie, Kuby, Venezuely a Severní Koreje. Obama tehdy řekl: „je to hanba, že jsme s nimi dosud nemluvili. “  Je samozřejmě pravda, že Hillary Clinton později „oslabila“ Obamovy snahy vyjednávat s odůvodněním, že je to „neodpovědné,“ ale v té době to byl jeden z hlavních důvodů jeho vítězství zejména u liberálních voličů píše Rolling Stone.

Zahraničněpolitické názory prezidentské kandidátky Tulsi Gabbard mohou být trochu jiné než Obamovy, avšak její vycházejí z vlastní zkušenosti jako vojáka v Iráku a zejména z rozhovorů s místními lidmi a pomocným místním personálem. Jak tvrdí Rolling Stone, není izolacionistkou, ale jednoduše pouze odmítá „vybombardování cizí země a její okupaci bez jakékoliv pozitivní strategie mimo obohacení kontraktorů“.

Jako mnoho amerických vojáků i Tulsi Gabbard zažila obrovskou deziluzi z oblasti Blízkého Východu. Zejména ji rozhořčilo lhaní politiků, obrovské ztráty nejen amerických životů ale i místní populace, zneužívání místních pracovníků, kteří provozují americké základny v protikladu s obrovskými zisky armádních kontraktorů.

Časopis Rolling Stone přinese celý rozhovor s Tulsi Gabbard, na konci článku je však malý výtah, kde prezidentská kandidátka popisuje svoji cestu do politiky přes aktivistku proti skládkám na Havaji až po svoji vojenskou účast ve válce v Iráku.

Na závěr za SM dodáváme, že tato kandidátka na prezidenta USA čelící nenávistné kampani amerických korporátních médií za své názory, má naše sympatie, byť o jejích ekonomických názorech se moc neví a spadají spíše mezi naivní názory blízké socialistickému proudu v současné Demokratické straně.

Dle nás je bohužel potlačování svobody slova v západní civilizaci, čehož je nenávistná kampaň amerických médií proti Tulsi Gabbard výsledkem, největší nebezpečí pro demokracii a přímo otevírá dveře dokořán pro nějakou formu totalitního režimu.

(Visited 214 times, 1 visits today)