Íránský tanker, který plnil přední strany médií a který byl minulý týden po svém zadržení v Gibraltaru propuštěn, zamířil dle námořních dat do Turecka – tvrdí Reuters. USA se marně snažily přimět britskou správu Gibraltaru aby byl tanker zkonfiskován, což kolidovalo se zájmy VB v Íránu. Po propuštění tankeru USA provedly značnou diplomatickou ofenzívu, která připomínala vyhrožování až vydírání, s cílem odstrašit státy středomoří od vydání povolení k zakotvení.

Řecko se zřejmě zaleklo nátlaku a odmítlo íránský tanker přijmout. Výhrůžek se ovšem nezaleklo zřejmě Turecko a tak tanker 31. srpna zakotví v tureckém přístavu Mersin, kde bude ropa pravděpodobně vyložena. Turecko tak pokračuje ve své asertivní velmocenské politice. Není ovšem jasné, kde íránská ropa z tankeru skončí. Turecko nemá nejlepší vztahy se syrskou vládou, kam ropa původně směřovala.

UPDATE: Írán tvrdí, že ropu z tankeru prodal blíže neurčenému zájemci a ten nyní rozhodne o tom, kam tanker popluje. Původní cíl v Turecku byl zrušen.

(Visited 54 times, 1 visits today)