Člen výboru na obranu a bezpečnost iráckého parlamentu Karim Alaiwi sdělil libanonské televizní stanici al-Mayadeen, že Irák má důkazy o tom, že úterní nálety na několik míst v Iráku včetně tzv. zelené zóny v Bagdádu, má na svědomí izraelské letectvo. Izrael podobná tvrzení nekomentuje ale většina pozorovatelů souhlasí s tím, že tajemné nálety na cíle v Iráku, jaké zasáhly zejména základny iráckých šíitských milicí, které jsou součástí iráckých bezpečnostních sil, provedl pravděpodobně Izrael.

cíle údajných izraelských náletů v Iráku

Na celé záležitosti je zajímavý zejména fakt, že irácká protivzdušná obrana nezachytila žádný signál o narušiteli, je tedy pravděpodobné, že nálety byly provedeny střelami nebo dróny typu stealth či dokonce izraelskými letouny F-35. dále útok musel být proveden s vědomím USA, neboť ty kontrolují většinu vzdušného prostoru v oblasti.

Některá média dokonce spekulují o tom, že útok byl proveden i s vědomím Ruska a je součástí “tajné dohody” či porozumění mezi USA a Ruskem, že bezpečnostní zájmy Izraele jsou v oblasti prioritou.

(Visited 471 times, 1 visits today)