Rozsah radioaktivního zamoření oblastí severního Ruska po explozi tajemné rakety na jaderný pohon, kterou západní média příznačně nazývají SkyFall dle filmu s Jamesem Bondem, je zřejmě mnohem větší, než Rusko přiznává. Dnes bylo oznámeno, že úřady nařídili vystěhování všech obyvatel vesnice Nenoksa severozápadně od města Severodvinsk. V blízkosti této vesnice měl tajemný objekt údajně dopadnout. Portál tv29.ru oznámil, že ve středu mezi 5-7 hodinami ráno musejí všichni obyvatelé nastoupit do evakuačního vlaku.

oficiální oznámení obyvatelstvu

Ruské úřady přirozeně jak je obvyklé mlží ale média spekulují, že šlo o selhání supertajné okřídlené střely Burevestnik na jaderný pohon. Střela měla po startu z plovoucí odpalovací rampy ztratit výšku a zřítit se do moře někde severně od vesnice Nenoksa.

záběry startovací plošiny v moři

Ruská armáda vše odmítá a tvrdí, že evakuace naprosto nesouvisí s výbuchem.

přibližné místo dopadu střely

V oblasti aktivisté naměřili mírně zvýšenou radioaktivitu, ovšem blíže k místu se nikdo nedostal.

Pracovníci zřejmě výrobního závodu či laboratoře měli střelu údajně vytáhnout z vody ale ta z nějakého důvodu následně explodovala. Ruské sociální sítě spekulují, že zničeno mohlo být i nějaké plavidlo, neboť u vesnice moře vyplavilo zbytky jakýchsi elektronických zařízení.

z moře vyplavené součástky
z moře vyplavené součástky
(Visited 198 times, 1 visits today)