Magazín Ekonomický deník přinesl další informace o zásahu proti českým vojákům kvůli smrti afghánského teroristy. Zatčeno a předvedeno bylo i šest účastníků vojenské mise při které byl afghánským teroristou Chánem zabit zákeřně vojenská psovod Tomáš Procházka. Jak upřesňují informace Ekonomického deníku, vojákům byla odebrána DNA a zabaveny komunikační přístroje, ovšem údajně přímé účastníky mise policie nestíhá. Stíháni jsou jen čtyři vysocí důstojníci včetně šéfa speciálních sil Pavla Koláře za neoznámení trestného činu. Brigádní generál Ing. Pavel Kolář prý strávil v cele předběžného zadržení celou noc.

Veškeré informace přinesl Ekonomický deník a jsou zde, nebudeme je kopírovat.

Nicméně zajímavou teorii rozvíjí autor, který se domnívá, že dalším cílem útoku vyšetřovatelů by mohl být i náčelník Generálního štábu generál Aleš Opata, který z titulu své funkce měl mít přístup k vyšetřování smrti teroristy Chána, a tudíž logicky by spadal pod stejný trestný čin jako jeho podřízení. Autor poukazuje na špatné vztahy mezi náčelníkem Generálního štábu ministrem obrany Metnarem, který prý má mít snahu se Opaty zbavit. Navíc si prý Opata znepřátelil mnoho politiků a vlivných osob tvrdými vyjádřeními vůči afghánským teroristům a rozkazem pro vojáky, aby ty, kteří zabíjejí český personál zlikvidovali.

Nepochybné je, že mezi politiky, kteří v armádě vidí jen propagační nástroj či případně firmu na získávání stranických financí musel tvrdý postoj generála Opaty vyvolat zděšení, neboť jediné, co jistě nepotřebují je medializace faktu, že armáda mimo přehlídek také bojuje a chrání vlastní lidi.

Stíhání armádního personálu kvůli zabití prokazatelného teroristy, které dle všech informací způsobili navíc vojáci jiného národa je mimořádně ostudné samo o sobě, ale přirozeně je možné, že bezpáteřní osoby v pozadí mohou tento případ využít k dosazení svých kamarádíčků na dobře placená místečka, kde se především bude rozhodovat o velkých kšeftech.

(Visited 1 370 times, 1 visits today)