Dle investigativní reportáže katarské televize Al Jazeera měla vláda ropné monarchie Bahrajnu spolupracovat s Al Kaidou k potlačení občanských protestů během tzv. arabského jara v roce 2011. V Bahrajnu, kde sídlí základna velitelství 5. americké flotily, která dohlíží na vody kolem Perského zálivu, docházelo od února 2011 k masivním protivládním protestům, které zachvátily tuto zemi stejně jako další arabské totalitní státy během tzv. arabského jara. Povstání bylo zaměřeno proti sunnitskému vládnoucímu rodu Ál Chalífa a bylo potlačeno až intervencí jednotek Rady pro spolupráci arabských státu v Zálivu, zejména Saúdské Arábie.

Dokument televize Al Jazeera nyní přináší informace o pozadí potlačení protestů a o skutečnostech, jak bahrajnská propaganda vykreslovala demonstranty jako Íránem najaté gaunery. Nejzávažnějším faktem v této reportáži je, že bahrajnská vláda měla požádat o pomoc teroristickou organizaci Al Kaida, aby její militanti pomohli ochránit vládnoucí režim a vojensky nastolit pořádek. Zlomit demonstranty se tehdy podařilo až po několika letech nepokojů za absolutního nezájmu zejména západních sdělovacích prostředků.

Skutečnost, že vláda země, která hostí důležitou americkou vojenskou základnu, evidentně spolupracovala či dokonce žádala o vojenskou pomoc teroristickou skupinu Al Kaida, je na první pohled zarážející, ale na druhý zapadá do celkového dění na Blízkém východě.

Veškeré tyto informace zapadají do aktivit Al Kaidy během tzv. arabského jara, kdy se tato teroristická organizace zapojila do bojů na straně sunnitských vládců či do aktivity Al Kaidy v Sýrii, Iráku či Jemenu, kde zformovala přímo armádní ozbrojené skupiny bojujících zejména proti šíitským vládcům či povstalcům.

Informace o podpoře Al Kaidy ze strany ropných monarchií Zálivu byly dlouho pouhou spekulací, zejména díky spojenectví těchto monarchií s USA, kde právě Al Kaida provedla nejsmrtelnější teroristický útok. Nynější informace zdá se potvrzují ještě hlubší propojení vládnoucích rodů s ozbrojenci z Al Kaidy. Je naprosto jisté, že veškeré tyto informace o spojení spojeneckých zemí s Al Kaidu musely mít i zpravodajské služby USA, avšak tyto pravděpodobně postupovaly dle hesla „nepřítel mého nepřítel je můj spojenec“, což vysvětluje například i americkou podporu Al Kaidy v Sýrii či Jemenu.

Pro mnoho lidí, kteří jsou pod vlivem propagandy mohou být tato zjištění zarážející a mohou vést až j jejich odmítání či agresivitě, která se projevuje u mnohých například v udávání článků na sociálních sítích či jejich blokováním. Bohužel toto je velmocenská ReálPolitika a pro pochopení často na první pohled nepochopitelných světových událostí je třeba znát i tyto informace.  

(Visited 72 times, 1 visits today)