Ačkoliv se nějaké větší rozebírání turecké pohraniční zdi zatím nepotvrdilo, již i zpravodajské složky kurdských jednotek YPG signalizují akutní nebezpečí turecké invaze do severní Sýrie. Kurdové zaznamenali značné navyšování koncentrace těžkých tureckých zbraní a to zejména tanků a těžkého samohybného dělostřelectva u syrských hranic. Z vnitrozemí Turecka přijíždějí nové jednotky.

víkendová situace v severní Sýrii

Množí se i konflikty mezi Tureckem podporovanými džihádisty a syrskou armádou v oblasti Aleppa.

Turecký prezident Erdogan na pátečním mítinku strany AKP znovu veřejně potvrdil, že Turecko začne v nejbližší době vojenskou operaci v severní Sýrii proti teroristům (YPG), ať už dopadnou právě probíhající rozhovory s USA o Tureckem požadovaném “bezpečnostním” koridoru jakkoliv.

Turecký prezident pravděpodobně spoléhá na to, že americký prezident Trump pod vlivem svých jestřábů zasáhne a dá přednost dlouholetému spojenectví s Tureckem a obchodním zájmům amerických zbrojařů před ochranou Kurdů, byť Pentagon stále prosazuje podporu SDF.

Pro USA je situace velice citlivá a v podstatě jakékoliv rozhodnutí bude mít své důsledky pro zájmy USA na Blízkém Východě. Odmítnutím turecké agrese a postavení se za své spojence proti IS Kurdy Spojené státy pravděpodobně definitivně přesvědčí Erdogana, že “pravé” přátele má hledat v Rusku. Pokud se ale USA podvolí Turecku a “pustí” je na Kurdy, stane se situace pro Američany v Sýrii “nesnesitelná” neboť přijdou o podporu obyvatelstva a pravděpodobně budou muset dříve či později ukončit svoji fyzickou přítomnost v Sýrii (což je cíl jak Turecka tak i Ruska).

Vše tedy bude záviset na americkém prezidentovi Trumpovi. Pentagon ovšem počítá s tím, že jednotky USA ze Sýrie neodejdou, neboť kurdské zdroje tvrdí, že u města al-Darbasiyah u tureckých hranic US Army buduje novou velkou vojenskou základnu.

nová základna US army v Sýrii

(Visited 155 times, 1 visits today)