Zřejmě špatná údržba umožnila pohled na doposud přísně utajovanou “stealth” funkčnost americké stíhačky F-22 Raptor. Čtenář amerického časopisu The Drive zaslal redakci snímky z leteckého představení EAA Airventure Air Show ve městě Oshkosh, kde jeden z předváděných strojů F-22 Raptar vykazoval známky značného opotřebení podobném korozi. Na snímcích zejména v přední části a kolem koptitu jsou vidět popraskané a místy i vypadané části materiálu, který pokrývá povrch stroje.

povrch F-22
F-22

Povrch vypadá jako zrezivělý ale při bližším pohledu zjistíme, že se jedná o popraskanou jakousi plastickou hmotu která tvoří zřejmě základ tzv. neviditelné schopnosti letounu, tedy látku, která pohlcuje radarové záření. To ale není vše, hloubka vypadlých částí ukazuje, že minimálně v předmětných částech stroje není žádný pevný povrch jako např. plech ale prostor je vyplněn jakousi pěnovou hmotou která je “zalaminována” do aerodynamického tvaru.

Fotografie naznačují to co někteří “znalci” předpokládali. Kostra letounu F-22 je alespoň na částech “pokryta” speciální “pěnovou plastickou hmotou, která tvaruje stroj do aerodynamického tvaru a je překryta svrchní tvrzenou látkou. To umožní zřejmě speciální vytvarování nosných prvků stroje z kovu do tvarů, které umožňují minimalizovat radarový odraz, navíc speciální látka zřejmě pohlcuje část radarového signálu.

Zřejmě podobná technologie je základem všech strojů typu stealth. Již před několika měsíci se na ruských sociálních sítích objevily jakési informace, že kovové části nosných ploch letouny SU-57 jsou “zubaté” ale do aerodynamického tvaru je vyplňuje speciální hmota, na kterou se nesmí šlápnout.

(Visited 195 times, 1 visits today)