Doslova jen pár hodin před tím, než dočasný prezident Juan Guaidó spustil, jak sám říká, finální operaci na odstranění venezuelského socialistického režimu, se objevila zajímavá exkluzivní reportáž agentury Reuters o tom, že zakladatel nechvalně proslulé bezpečnostní agentury Blackwater a průkopník soukromých nájemných armád Erik Prince prosazuje v nejvyšších amerických kruzích svůj plán, jak za pomoci cca 5.000 žoldnéřů svrhnout venezuelský levicový režim.

Dle zdrojů Reuters Erik Prince již předjednal plán se zástupci venezuelské opozice a má údajně přislíbeno financování přes 40 miliónů USD na najmutí 4-5.000 žoldnéřů v Kolumbii a dalších zemí Latinské Ameriky pro operace ve Venezuele. Část prostředků má být získána údajně ze zmrazených aktiv venezuelského zkrachovalého socialistického režimu.

Zájem Prince o operace ve Venezuele potvrdil ředitel komunikace s investory jeho firmy Frontier Resource Group Lital Leshem. Bílý Dům prohlásil, že tyto operace nepodporuje. Je zajímavé, že dle svědků se Erik Prince nedávno nechal slyšet, jak tvrdí, že “Venezuela potřebuje impuls jak změnit současnou strnulou situaci..” (před dnešními akcemi pozn.). Pokud budou Princovi žoldnéři nasazeni ve Venezuele, setkají se tam možná s ruskými žoldnéři firmy Wagner Group, kteří mají údajně na starosti ochranu klíčových představitelů venezuelského socialistického režimu.

Erik Prince je aktivní podporovatel Donalda Trumpa a mimo známých událostí firmy Blackwater v Iráku jeho přejmenovaná firma Academi operuje po celém světě. Nedávno čelil podezření, že jeho žoldnéři se podílejí na aktivitách čínské vlády proti ujgurským islámským radikálům a bojují na straně libyjské vlády proti jednotkám LNA.

(Visited 420 times, 1 visits today)