Dnes dopoledne cca po páté hodině venezuelského času vstoupil „dočasný“ venezuelský prezident Juan Guaidó na vojenskou základnu v Caracasu, kde obklopen vojáky, kteří ho evidentně podporují, prohlásil konec socialistického režimu a zahájení vojenské operace nazvané „Operación Libertad„, která by měla ukončit levicový režim v zemi.

Bližší informace zatím nejsou známy, ani rozsah převratu. Svědci na sociálních sítích potvrzují vetší počet vojenských jednotek ve městě a menší boje či spíše potyčky u letecké základny La Carlota a Altamira. Vojenské jednotky podporující prozatímního prezidenta Juana Guaidó jsou označeny modrými stuhami, údajně na počest vzbouřeného vojáka Oscara Péreze, který byl minulý rok zabit při vzpouře proti socialistickému režimu.

Klíčové budou nejbližší hodiny, kdy se bude rozhodovat, které jednotky se přidají na stranu nového prezidenta a které jednotky budou podporovat levicový režim. Každopádně toto je již zásadní vývoj, který ani jedna strana nebude moci vzít zpět, Maduro bude muset mocensky zasáhnou proti vzbouřencům a Guaidó bude muset získat většinu armády na svoji stranu, pokud chce vyhrát. Každopádně jedna ze stran bude poražena.

Situaci budeme sledovat.

(Visited 377 times, 1 visits today)