WASHINGTON (AP) – Spojené státy zruší nebo odmítnou udělit vstupní víza pracovníkům Mezinárodního trestního soudu (ICC), kteří se pokoušejí vyšetřovat nebo trestně stíhat údajné trestné činy amerických ozbrojených sil v Afghánistánu či kdekoli jinde ve světě a totéž platí pro ty, kteří se snaží jednat proti Izraeli, řekl v pátek Secretary of State Mike Pompeo. Pompeo uvedl, že USA již zahájily tato opatření proti některým zaměstnancům tohoto soudu se sídlem v Haagu, ale odmítl říci proti kolika nebo komu.

“Jsme odhodláni chránit americký a spojenecký vojenský a civilní personál před životem ve strachu z nespravedlivého stíhání za opatření přijatá k obraně našeho velkého národa,” řekl Pompeo. Vízová omezení by se vztahovala na každého soudního zaměstnance, který podnikne nebo podnikl kroky k podání trestního oznámení nebo k zahájení vyšetřování. „Toto vízové ​​omezení může být také použito k tomu, aby odradilo snahy ICC o stíhání spojeneckého personálu včetně Izraelců“ dodal.

Prokurátor ICC má již trestní oznámení na zločiny v Afghánistánu, které může zahrnovat Američany. Palestinci také již požádali soud, aby zahájil trestní řízení proti Izraeli. Pompeo řekl přímo k zaměstnancům ICC: „Pokud jste zodpovědní za navrhované vyšetřování amerického personálu v souvislosti se situací v Afghánistánu, neměli byste předpokládat, že stále máte nebo budete mít vízum či budete moci někdy vstoupit do Spojených států”.

Zdroj:

(Visited 69 times, 1 visits today)