Dle arabské zpravodajské stanice DeirEzzor24 vyjednává speciální jednotka Islámského Státu známá pod názvem „Point 11“ možnost kapitulace a bezpečný odchod z obklíčení v jihovýchodní Sýrii do pouštních oblastí střední Sýrie či Iráku v oblasti Homs/Anbar .
DeirEzzor24 tvrdí, že rámcová dohoda byla uzavřena pod podmínkou, že IS se nevrátí do oblastí pod kontrolou SDF. Součástí dohody je i evakuace žen a dětí a jejich ošetření.
Speciální komando IS Point 11 je ale v primárním zájmu spojeneckých jednotek SDF vedených americkou koalicí a zejména pomocí náletů se podařilo několik jeho velitelů zabít. Bojovníci tohoto elitního komanda, tvořeného zejména ze zkušených zahraničních členů IS mají na svědomí vraždy a zabití mnoha významných osob včetně evropských a amerických občanů. Je málo informací o „Point 11“, ví se zejména to, že jeho příslušníci téměř vůbec nekomunikují se syrskými členy IS a jejich pohyb provází zvýšená bezpečnostní opatření – mezi sebou komunikují prý výhradně v angličtině. Jsou to především oni, kteří vyjednávají s SDF. Někteří prominentní velitelé IS o kterých se tvrdí, že jsou zabiti, jsou prý součástí „Point 11“ a čekají až se po nich přestane pátrat.
Zdroje DeirEzzor24 tvrdí, že během příštích 2 dnů budou probíhat vyjednávání vedená v anglickém jazyce za přítomnosti zřejmě operativců amerických tajných služeb, s cílem dohodnout podmínky kapitulace jednotky „Point 11“ a jejich bezpečný garantovaný odchod z obklíčení na jihovýchodě provincie Deir Ezzor. IS je již údajně připraven na evakuaci a do prázdných boxů na zbraně a střelivo prý uložili teroristé obrovské množství finančních prostředků.
Cíl odchodu této speciální jednotky IS není znám ale všeobecně se soudí, že se jedná buďto o irácké pouštní oblasti Anbar, které jsou pod částečnou kontrolou IS a nebo okolí Al-Tanaf v syrské provincii Homs.
Celá oblast posledního „oficiálního“ útočiště IS v jihovýchodní Sýrii je v současné době svědkem podivných manévrů SDF. Úspěšná ofenzíva proti zbytku vesnic pod kontrolou IS byla zastavena, následně se jednotky SDF buďto samy stáhly z mnoha lokalit či byly překvapeny silným protiútokem IS a uvolnily cestu k iráckým hranicím. Ve stejné době americká letadla zaútočila na jednotky SAA na opačném břehu Eufratu což využily některé síly IS k úniku západním směrem k syrské provincii Homs.
Zdroj:

(Visited 37 times, 1 visits today)