Prezident Erdogan na setkání tureckého obranného průmyslu dnes potvrdil spekulace: „Během několika dní zahájíme operaci východně od Eufratu, abychom oblast vyčistili od separatistické teroristické organizace, …….cílem Turecka nebudou američtí vojáci, ale členové teroristických skupin, …..je ale jasné,že cílem amerických radarových a kontrolních stanovišť v Sýrii není ochrana země před teroristy, ale ochrana teroristů před Tureckem.“ dodal turecký prezident s odkazem na kurdské jednotky YPG.

Takováto slova nejde již bez ztráty tváře vzít zpět a je nutno opravdu očekávat vojenskou operaci podobně jako před rokem v Afrinu.Turecko ovšem musí mít garance od USA, že ti nezasáhnou a z napadeného území se stáhnou.

Před několika týdny kurdské jednotky SDF z obavy před novým tureckým útokem pozastavily ofenzívu proti IS na jihovýchodě Sýrie, což znamenalo opětovnou expanzi militantů IS a zhoršení bezpečnostní situace i v sousedním Iráku.

Po tomto vyjádření Erdogana lze očekávat, že zatím úspěšná operace proti IS v tzv. kapse Hajin bude opět pozastavena.

Bude zajímavé sledovat země, které mají v oblasti své základny, zejména USA a Francii. Zda podpoří své spojence či je jednoduše zradí po tom, co Kurdové odvedli největší díl práce k zničení IS. Jak se budou chovat ke Kurdům, tak se budou chovat k jakýmkoliv jiným spojencům.

(Visited 31 times, 1 visits today)