Mapka vytvořená ISW ukazuje strategický význam Krymu pro zájmy ruské Federace. Krym umožňuje Rusku fakticky kontrolovat celou oblast Černého moře a jeho strategická pozice je pro Rusko nenahraditelná.

Z výše uvedeného lze vyvodit několik závěrů:

  1. Rusko Krym dobrovolně nevrátí ani v případě dalších sankcí. Vrácení Krymu Ukrajině bude možné jen pokud bude Rusko vojensky poraženo.
  2. Ukrajina jako slabší země toto přirozeně chápe a její strategie je vyprovokovat válku mezi západem a Ruskem kdy kalkuluje, že Rusko bude poraženo a západ vrátí Krym Ukrajině.

Ve světle výše uvedeného je třeba chápat veškeré konflikty v této oblasti včetně posledního incidentu u kerčského průlivu. Rusko se navíc obává o nově vybudovaný most o kterém ukrajinští představitelé hovořili, že je třeba ho vyhodit do vzduchu a zároveň se snaží o vyčištění azovského moře od zbytků vojenského námořnictva Ukrajiny (zadržené byly vojenské lodě a nikoliv civilní plavidla).

Lze očekávat, že problémy se v celé oblasti budou opakovat a případně stupňovat.

Řešení je možné buďto vojensky kdy bude třeba Rusko porazit případně politicky rozložit anebo jednání pod mezinárodní záštitou. Ovšem toto platí i opačně, Rusko přirozeně nasazuje velké síly aby politicky rozložilo Ukrajinu

(Visited 403 times, 1 visits today)