Byly zveřejněny závěry vyšetřování soukromých firem, které si objednal americký Senát aby prošetřil údajné ruské ovlivňování presidentských voleb v roce 2016. Tyto podrobné zprávy najdete zde a zde.

Kolem zveřejnění těchto informací se zvedl velký mediální poprask, co se však v reálu dočteme? Tyto zprávy vycházejí z analýzy informací, které poskytl Facebook, Twitter a Google. Při podrobném přečtení informací ale běžný zájemce zmasírovaný mainstreamovými médii musí poněkud znejistět. Naprostá většina příspěvků a inzerátů z účtů, které mají údajně patřit ruské tajné službě a ruské „organizaci na výzkum internetu“ (IRA) se věnovala tématu černošské rasové diskriminace v USA a nikoliv podpoře Donalda Trumpa jak bylo tvrzeno. Menší podíl se pak věnoval vojenským veteránů, fanatickým křesťanům, hnutí LGBT a dalším menšinám ale i například škodlivosti masturbace či Ježíšově Armádě.

Zpráva již tedy nehovoří o podpoře Donalda Trumpa či republikánů ale o ruském rozeštvávání společnosti, což trochu připomíná změnu slovníku z globálního oteplování na globální změny. Bude zajímavé, jak se k tomu postaví liberální část médií, neboť dle informací, nejvíce Ruskem podporované byly hnutí jako Black Lives Matter nebo organizace na ochranu práv homosexuálů, leseb a transvestitů.

Co je dále zajímavé, dle zprávy například Rusko mělo investovat do ovlivňování na Facebooku od roku 2013 přesně 4,911,680 rublů, což je cca 74 tisíc amerických dolarů. K připomenutí, kandidátka demokratů na prezidenta Hillary Clinton investovala do volební kampaně cca 1,5 miliardy amerických dolarů a Donald Trump zhruba necelou miliardu.
Je též zajímavé, že obě zprávy vůbec nezmiňují výdělečné aktivity, které měly tzv. ruské účty provádět. IRA měla vytvořit dle obvinění Muellerova vyšetřování (bod.95) tzv. klikací návnady, kde peníze vydělané měly jít nastrčeným osobám – kolik peněz tak bylo vyděláno zatím není zveřejněno.

Defendants and their co-conspirators also used the accounts to receive money from real U.S. persons in exchange for posting promotions and advertisements on the ORGANIZATION-controlled social media pages. Defendants and their co-conspirators typically charged certain U.S. merchants and U.S. social media sites between 25 and 50 U.S. dollars per post for promotional content on their popular false U.S. persona accounts, including Being Patriotic, Defend the 2nd, and Blacktivist.

(Visited 29 times, 1 visits today)