Rusko rozšiřuje své systémy PVO v Sýrii a posiluje jednotky elektronického boje.

Mezi členy americké koalice panuje obava zejména z umístění třetího pluku S-300 na letecké základně Dei Ezzor, což by mohlo znamenat značné omezení operační volnosti pro jejich letectvo nad Sýrií.

Rusko tvrdí, že vycvičilo syrské posádky systémů S-300 ale zřejmě si drží kontrolu nad celým propojeným systémem.

Rusko také testuje nové systémy elektronického boje v Sýrii. Jeho zapojení do syrské občanské války mu umožňuje získat praktické zkušenosti a potvrdit svůj koncept elektronických operací v bojovém prostředí.

Rusko údajně nasadilo v Sýrii nejméně čtyři unikátní systémy elektronické války:

  1. Krasukha-4: Rusko v říjnu 2015 nasadilo na leteckou základnu Hmímím systém Krasuša-4 Systém je schopen potlačit družicovou navigaci, komunikační sítě, vzdušné systémy včasného varování a pozemní radary v dosahu až třiceti kilometrů. Rusko též údajně nasadilo druhou Krasušu-4 v Sýrii v září 2018. Tento systém je pravděpodobně umístěn u základny T4 (Tiyas Airbase) v centrální Sýrii vedle nového praporu S-300.
  2. Leer-3: Rusko údajně nasadilo bezpilotní průzkumný komplex REB Leer-3 (RB-341V) v Sýrii před březnem 2016. Leer-3 používá bezpilotní stroje k zablokování mobilních zařízení, jako jsou mobilní telefony a počítačové tablety v okruhu sto kilometrů. Může také poskytnout souřadnice umístění těchto zařízení pro dělostřelecké a letecké údery.
  3. Zoopark-1: Rusko rozmístilo systém Zoopark-1 (1L219) v Palmýře v centrální Sýrii v březnu 2016. Zoopark-1 identifikuje zdroj nepřátelských dělostřeleckých úderů pro odvetný úder. Rusko pravděpodobně využívalo tento systém k podpoře SAA při osvobozování Palmyry stejně jako okolních ropných a plynových polí od ISIS v roce 2016.
  4. Moskva-1: Rusko mohlo nasadit pasivní radarový systém Moskva-1 (1L267) v Sýrii. Systém pracuje na podobném principu jako česká Tamara a zachytí a identifikuje letecké cíle do vzdálenosti 400 km, aniž vyzařuje jakékoliv informace.

Celý článek na ISW:

(Visited 154 times, 1 visits today)