Za poměrně malé mediální odezvy (pochopitelně) vyšel najevo zajímavý případ cíleného ovlivňování amerických voleb. Soukromá firma financovaná spoluzakladatelem sociální sítě Linkedln miliardářem Reid Hoffmanem zmanipulovala loňské volby do senátu v Alabamě ve prospěch Demokratické strany speciální tzv. FalsFlag operací na sociálních sítích, kdy předstírali, že republikánského kandidáta podporují ruské dezinformační účty.
Celou dezinformační operaci, kterou provedla firma na základě objednávky Demokratické strany zveřejnil deník The New York Times zároveň s omluvou miliardáře a pokusil se vše zlehčit tím, že se prý jednalo o „experiment“ který prý neměl požadovaný účinek.
Ovšem mezitím bylo zjištěno, že novinář, který byl pověřen za NYT o dezinformační akci Demokratů psát a který ji spíše maskoval, byl zároveň placený stejnou organizací, která celý „experiment“ podobný ruské dezinformační aktivitě realizovala.
Zjištění o tom, že demokratická strana prováděla dezinformační aktivity proti republikánům, které byly založeny na předstírání, že je podporují ruští internetoví trollové, pochopitelně tzv. mainstreamová média nijak nezdůrazňují. Lze předpokládat, že takováto aktivita nebyla jediná.

(Visited 30 times, 1 visits today)