Jak se říká, cesta do pekla je dlážděna „dobrými“ úmysly.Paříž zažila největší nepokoje od roku 1968, hnutí „Žluté Vesty“ (Gilets Jaunes) které začalo jako občanský protest proti daňové politice vlády se v posledních týdnech zvrhlo v násilnosti a nepokoje – zatím zemřeli 3 lidé a stovky jich bylo zraněno.

To co se děje ve Francii nevzniklo z vakua. Hnutí „ŽlutéVesty“ je řízeno přes internet a to téměř výhradně přes Facebook. Hnutí se skládá z velkého množství autonomních lokálních skupin a paradoxně na jejich úspěchu má velký podíl zfanatizovaná štvavá kampaň proti tzv. Fake News.

Po té co západní média a vlády vynášely Facebook a další sociální sítě doslova do nebes za organizování tzv. arabského jara přišlo vystřízlivění,když zkorumpované západní elity pochopily, že stejný postup může být použit pro vyvolání protestů proti nim. Ale doslova hon na čarodějnice začal po vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách kde se rozpoutalo vysloveně křižácké tažení proti svobodě slova zejména na sociálních sítích, které neschopné elity viní nejen z prohry voleb v USA, ale po celém západním společenství. 

Přirozeně, pro velké korporace už svoboda nic neznamená a tak ve snaze udržet si příjmy a uspokojit totalitně smýšlející politiky v západních zemích firmy jako je Facebook přistoupily na různé typy omezování svobody slova. Například Facebook, ve snaze uspokojit štvavé útoky mimo mazání nejrůznějších skutečných či domnělých šiřitelů Fake News (což odnesli zejména lidskoprávní aktivisté v islámských zemích), přistoupil na změnu algoritmu kterým se informace v jeho síti šíří.

Záměr měl být takový, že news feed facebooku měl priorizovat tzv. důvěryhodné informace (rozuměj informace, které interní cenzoři za důvěryhodné označí) a zároveň měl dávat přednost lokálním informacím.

Ovšem tento nový algoritmus podpořil raketový nárůst hnutí „ŽlutýchVest“ neboť to je ze své podstaty založeno na lokálních skupinách. Názory naštvaných lokálních skupin se tak šířily ještě větší rychlostí než před tím.

Celé pozadí popisuje server BuzzFeed News a záležitost tak nabývá tragikomické formy.

Ovšem to není podstata problému. Podstata problému je, že současné elity mají již tisíckrát zkrachovalý názor, že lze společnost řídit sociálním inženýrstvím: „jsou proti nám, šíří nepravdy? Stačí vhodně změnit algoritmy, zakázat publikování negativních informací a lidem vymýt mozky…“. Ovšem ti co pamatují komunistický režim vědí, že sociální inženýring funguje jen do určité míry a nakonec situaci ještě zhorší.

Řešení je pouze návrat k poctivé politice bez přetvářky a zvýšení demokracie. Ovšem trend je dnes zcela opačný a to dobro nikdy nepřineslo. Slovy klasika literatury SciFi „po rudých přicházejí hnědí a po hnědých vždy černí..“.

(Visited 27 times, 1 visits today)