Představitelé afghánské vlády varovali, že hlavní město provincie Faryab Maimana může být brzo zcela pod kontrolou Talibánu. Další informace hovoří o tom, že ve všech severních provinciích Afghánistánu se situace značně zhoršila především proto, že afghánská armáda začala houfně opouštět vojenské základny a stanoviště.

Mnozí představitelé zejména z venkovských oblastí tvrdí, že situace je mnohem horší než centrální vláda připouští. Dokumentují to například na případech, kdy speciální jednotky s kameramany přistanou na cestě kterou ovládá Talibán, natočí pár záběrů které mají dokládat, že komunikace je pod kontrolou afghánské vlády a ještě než se na místo dostanou bojovníci Talibánu tak uletí. Afghánská vláda dezerci armády z klíčových základen omlouvá tím, že se jedná o předem připravený plán.

Sedm provincií je nyní víceméně pod kontrolou Talibánu, Taliban ale silně posiluje i v sousedním Pákistánu, kde kontroluje značná území která tvoří operační zázemí jeho jednotek a vytváří předpoklad pro další expanzi.

Více zde:

(Visited 35 times, 1 visits today)