Zdroje agentury “Nedaa Syria” kteří se účastnili setkání tureckých důstojníků s místními představiteli v protivládními rebely kontrolované syrské provincii Idlíb tvrdí, že Turecko prohlašuje, že jeho armáda nedovolí žádný pozemní útok SAA a jejich spojenců na tuto provincii. Turečtí důstojníci dále prý potvrdili, že Turecko rozmístilo na svých základnách protiletecké zbraně k zamezení případných leteckých útoků syrského režimu a že své základny nemíní opustit.

Tyto informace přicházejí v době kdy jiné zdroje potvrzují nebývalou koncentraci SAA u hranic s džihádistickou provincií včetně elitních jednotek. Samotné turecké zdroje (Anadolu) tvrdí, že ofenzívy na osvobození provincie Idlíb se má účastnit i 1.300 vojáků kurdských YPG (Turci přirozeně tvrdí že to jsou PKK).

Ruské zdroje nicméně popírají, že by podpořili útok na Idlíb a tvrdí, že s Tureckem vyjednali dohodu na urovnání situace mírovou cestou – detaily jak by to mělo probíhat nejsou známy. Turecko se zatím snaží integrovat militanty v provincii Idlíb pod svoji kontrolu v nové armádě zvané National Liberation Front (NLF).

Více na Nedaa Syria

Informace na YouTube

(Visited 34 times, 1 visits today)