Vedlejší produkt amerických sankcí proti Íránu je velký nárůst napětí mezi doposud velmi dobře spolupracujícími zeměmi Íránem a Irákem. Napětí vzniklo po té, co se Irák podvolil nátlaku USA a prohlásil, že bude dodržovat sankční režim uvalený USA na Írán. Sankční režim doposud tvrdě zasáhl zejména běžné Iráčany, neboť velká část obchodu mezi většinově šíitskými oblastmi Iráku pocházela právě z Íránu.

Írán v odvetě za irácké vyhlášení sankcí prohlásil, že bude požadovat válečné reparace za Irácko-Íránskou válku z 80tých let.

Taktéž v sunnitských částech Iráku započaly nepokoje a jsou informace o tom, že terčem jsou Íránem podporované šíitské milice PMU.

Napětí mezi Íránem a Irákem může vést k nárůstu aktivity sunnitských povstalců včetně IS a zároveň k pokusu kurdských jednotek znovu ovládnout některá území v Kurdistánu, které byly obsazeny zejména za pomoci právě Íránem podporovanými milicemi. K nezanedbatelnému faktu je též nutno přičíst i skutečnost, že vojenská síla Iráku je závislá převážně na šíitských milicích.

Více zde na Al Monitor

(Visited 38 times, 1 visits today)