Facebook zablokoval stránky významné latinskoamerické zpravodajské agentury Telesur. Agenturu, vydavatelství a televizní i satelitní kanál Telesur založil v roce 2005 venezuelský prezident Hugo Chavéz za účasti zemí Bolívie, Nikaragui, Uruguaye a Kuby (Argentina ukončila spolupráci v roce 2016) jako jihoamerickou verzi globálního zpravodajského média typu BBC či RT.

Mnozí by mohli tleskat rozhodnutí zrušit stránky agentuře, která povětšinou reprezentovala levicový pohled na informace z hlediska chavézistického či marxistického světového názoru. Je též paradoxní, že velká část aktivistů, kteří rozpoutali od konce 2. sv. války nevídanou vlnu světové cenzury informací a potlačování svobody slova, patřili právě mezi vyznavače marxistického vidění světa a velmi často se nalézal mezi jejich oblíbenci právě zakladatel kanálu Telesur Hugo Chavéz.

Problém ale je, že masové cenzurní zásahy zřejmě dříve či později postihnou každého či každé médium které nebude splňovat kritéria jednotného názoru který nyní reprezentují například na Facebooku cenzoři z okruhu bývalého obamova vedení CIA. Taktéž velký problém je, že Facebook ruší a blokuje informace zcela libovolně bez odůvodnění (smazání stránek Telesur odůvodnil třikrát a pokaždé jinak) a zřejmě zcela svévolně bez možnosti odvolání pouze s odkazem na porušení “komunitních pravidel” které je možno použít téměř na vše. Podobně postupovali komunističtí cenzoři kteří se odkazovali na všeobecné porušování “pravidel socialistického soužití” což bylo též možno použít na vše.

Bohužel až si naivní vyznavači potlačování jiných či byť třeba špatných názorů či informací uvědomí, že se jedná o likvidaci jedné z naprosto základních prvků západní demokracie a svobody tak bude již možná pozdě – jejich slova a názory budou zřejmě už v tomto okamžiku procitnutí též umlčeny.

Více zde:

(Visited 14 times, 1 visits today)