Je období Novoročních projevů, a tak si dovolíme malou analytickou prognózu mezinárodněbezpečnostní situace pro rok 2024. Vycházíme ze současných znalostí a událostí, prognóza tedy pracuje s pravděpodobností a logicky nemůže zapracovat neznámé veličiny a události.

Ukrajina:

Vývoj války mezi Ruskem a Ukrajinou (Západem) bude i příští rok nejdůležitější událostí, která bude ovlivňovat naší bezpečnostní situaci. Tento rok nečekáme nějaké zásadní změny frontové linie pomocí vojenských operací. Obě strany jsou vyčerpané, a i když se převaha pomalu překlápí na stranu Ruska předpokládáme, že nedojde ani na jedné straně k nějakému pokusu o zásadnější manévrové operace – pokud se situace bude vyvíjet „normálně“. Rusko bude udržovat neustálý tlak podél celé frontové linie a zřejmě dojde k menším územním ziskům, jako např. obsazení Avdiivky či další přifrontových oblastí. Očekáváme snížení západní pomoci ale nikoliv její zastavení. Tlak půjde směrem k udržení současné linie, ale pokud nedojde ke změně politického vedení na Západě, nebude Kyjev nějak více veřejně tlačen do příměří, spíše půjde o „rady“ na vytvoření do hloubky členěné obranné linie a zaměření se na udržení současného území.

Do situace ale můžou zasáhnout nepředvídatelné jevy. Může dojít k rozkladu ukrajinské vnitropolitické situace či dokonce ke konfliktům mezi armádním a politickým vedením země. Nikdo přesně neví, jak hlubokým problémům země čelí. Strategie Moskvy je zřejmě nyní ve vytváření neustálého vojenského tlaku a čekání na rozklad ukrajinské společnosti. K té může dojít například i omezením západního financování běžného chodu státu.

Může též přijít nějaký další pokus o ukrajinskou ofenzívu ve snaze zvrátit situaci, která ale povede k urychlení vnitřního rozpadu země, ekonomické problémy mohou vyvolat protesty atd. Obdobně ale s daleko menší pravděpodobností může dojít ke vnitropolitickým problémům na straně Ruska (smrt Putina atd.).

K zásadnějšímu rozhodnutí ale zřejmě může dojít až po amerických prezidentských volbách poté, co bude jasně deklarována pozice případného vítěze.

Blízký Východ:

Izrael bude nadále pokračovat ve vojenské operaci v Gaze až do kompletního zničení Hamásu. To vyvolá samozřejmě protesty a napětí, může to rozdělit i státy EU, neboť mezinárodní levicová scéna za silné podpory Ruska bude silně podporovat protiizraelské nálady ve společnosti zejména v EU a v USA. Izrael nemá na vybranou, ale země je společensky taktéž silně oslabena, může dojít k nějakému vynucenému omezení operací v Gaze, což by znamenalo, že země se v budoucnu může dostat do ještě větší krize.

Zároveň bude pokračovat k otrhávání „západních spojenců“ po celém regionu, kteří budou formovat lokální silové pakty minimálně neutrální vůči EU a USA. Erozi spojenectví těchto zemí by mohla narušit snad jen nějaké silná a rozhodná vojenská akce EU i USA např. proti Jemenu k čemuž ale v těchto zemích není politická vůle ani síla.

Bude růst význam Turecka a jeho soudruha Ázerbájdžánu a není dokonce ani vyloučeno, že se k nim přidá nakonec i Írán. Celý region bude stále více spolupracovat s Ruskem a zejména s Čínou.

USA:

Svět je propojen a události vzájemně interagují způsobem, který nelze úplně odhadnout. To bude platit i pro USA, které budou ve znamení prezidentských voleb. Demokraté se dle všeho pokusí legálními i nelegálními politickými procesy zabránit kandidatuře Donalda Trumpa. Předpokládáme, že tyto snahy mu nakonec přinesou klíčové body k vítězství ale demokratický systém USA, a to co zbylo z respektu USA ve světě jako „prémiové“ demokracie bude silně poškozeno. Pokud Trump zvítězí, je zřejmé, že nebude jednat v rukavičkách jako v prvním období, a to nadále způsobí další rozdělení společnosti se zatím neodhadovatelnými důsledky.

Oproti demokracii ale ekonomický systém v USA bude méně zasažen, než bychom čekali a určitě na tom budou mnohem lépe než EU. Na druhé straně nebude lehké se vzpamatovat z bidenova období a nepředpokládáme určitě větší podporu Ukrajiny než v roce 2023, na to prostě nebude.

EU:

Všechny události ovlivní situaci v Evropské Unii. Země EU se budou nadále ekonomicky propadat zejména kvůli své ideologické politice deindustrializace ekonomik a snižování jejich konkurenceschopnosti ve světovém měřítku. Propad životní úrovně a ekonomické výkonnosti by mohly zpomalit evropské volby v tomto roce, pokud by se podařilo vyšachovat současnou politickou reprezentaci a nahradit jí realističtějšími politiky z pravicové části politického spektra, předpokládáme ale, že se to podaří jen velmi málo.

Propad ekonomické výkonnosti bude mít přímý vliv na podporu Ukrajiny, která se bude nadále omezovat. Případná porážka Ukrajiny bude mít velmi negativní dopad na současnou politickou garnituru a zároveň silně ohrozí bezpečnost zejména východních zemí. Bohužel ani tento fakt nespustí nějaký proces katarze, do ideologie „záchrany světa“ bylo již nainvestováno příliš mnoho, příliš mnoho osob z toho žije, a především neexistuje žádný historický precedens který by dokládal, že reforma zbyrokratizované zkostnatělé organizace udržované jen ideologicky je vůbec možný.

Přesto příští rok neočekáváme zásadní změny ani v dobrém ani ve špatném směru, spíše půjde o další pokračování zahnívání a pomalého úpadku, který může trvat roky.

Vše bude mít nepřímý i přímý vliv na situaci i v naší zemi. Dle nás je třeba se připravit na další pomalý ale setrvalý pokles životní úrovně a výkonu ekonomiky a na další zhoršování jak demokracie, tak osobních a ekonomických svobod.  

(Visited 325 times, 1 visits today)