Za téměř den od začátku ozbrojeného konfliktu se ázerbájdžánským ozbrojeným silám podařilo postoupit na severozápadě a jihovýchodě území ovládaných Armény.

Na severozápadě probíhají boje východně od vesnice Getavan . V oblasti Martuni byl obsazen klášter Amaras . Samotné Martuni je pod intenzivním ostřelováním a po internetu kolují informace o smrti starosty města. Na severu je Martakert (Agdere) pod silnou palbou ázerbájdžánského dělostřelectva a tanků.

Na severu se ázerbájdžánským ozbrojeným silám podařilo dosáhnout přehrady Sarsang a hrozí tak rozetnutí Náhorního Karabachu.

Cíl „protiteroristické“ operace tak jak byl vyhlášen v Baku: úplná kapitulace arménských jednotek. Údajně se střílí pouze na legitimní vojenské cíle, ale četné snímky úderů a ničení obytných budov svědčí o opaku. Ukazuje se, že arménští vojáci nyní obsazují pozice v domech (proto jsou údery z pohledu ázerbájdžánského ministerstva obrany oprávněné). Civilní obyvatelstvo má údajně možnost odejít koridorem do Ázerbájdžánu ale vzhledem k tomu, že budou internováni není důkaz, že by to arménští civilisté nějak využívali.

Vzhledem k technologické a početní převaze ázerbájdžánských ozbrojených sil nebudou bojové operace pravděpodobně trvat dlouho (za předpokladu, že se arménské ministerstvo obrany nerozhodne do konfliktu zasáhnout). Postup ázerbájdžánských ozbrojených sil ale komplikuje horský terén. Nicméně se očekává ze zkušeností z minulosti a vzhledem k úkolu donutit tzv. Reoubliku Arcach ke kapitulaci, Ázerbájdžánci nebudou brát v ohled na civilní oběti a nadále budou metodicky ničit nejen vojenské, ale i civilní cíle.

(Visited 121 times, 1 visits today)