Syrská provincie Daraa na úplném jihozápadě země byla kolébkou tzv. syrské revoluce. Během let občanské války byla pod kontrolou nejdříve jednotek FSA (syrské svobodné armády), pak následně převzaly moc radikální džihádistické skupiny napojené na Al Kaidu a část území dlouhodobě kontroloval Islámský stát. Je zde dodnes nevyjasněná role Izraele, který s největší pravděpodobností podporoval jak umírněné skupiny zde bojující proti assadovu režimu tak i radikály včetně IS výměnou za dohodu o neútočení na Izrael.

Během ofenzívy SAA (syrská armáda) roku 2018 zde většina rebelů FSA za přispění vyjednavačů z Ruska přešla na stranu syrského režimu a radikálům byl umožněn odchod bez těžkých zbraní do oblastí pod kontrolou Al Kaidy zejména v provincii Idlíb.

Přesto nebo právě díky tomu je celá provincie nestabilní. Centrální assadova vláda ovládá v podstatě pouze jednotlivá správní centra a zbytek země kontrolují přeběhlí tzv. umírnění rebelové z ex. FSA. To je zdrojem konfliktů mezi místními, rebely a navrátilci. Přeběhlí rebelové z FSA chtějí pokračovat v kontrole území a ve vlastnictví nemovitostí jako za revolučních dní ale navrátilci chtějí svůj majetek a moc zpět. Někteří rebelové jsou sice formálně součástí SAA ale odmítají jít bojovat proti svým bývalým soudruhům zejména v provincii Idlíb a díky vlastnictví velkého množství zbraní jsou stále nepominutelnou bojovou sílou s omezenou loajalitou vůči režimu. V oblasti stále existují, zejména v odlehlých oblastech stále buňky IS, který občas pořádá vraždící nájezdy zejména na místní drůzskou komunitu.

Mapka znázorňuje hlavní opěrné body SAA – červeně, města a oblasti pod kontrolou umírněných přeběhlých rebelů ex FSA se správním aparátem syrského assadova režimu (žlutě) a oblasti pod výlučnou kontrolou přeběhlých rebelů ale bez přítomnosti správního aparátu assadova režimu (žlutě v zeleně vyznačeném území).

pro větší mapku klikni

Více o aktuální situaci v provincii zde: a např. i zde z tureckého pohledu.

(Visited 130 times, 1 visits today)