Jak již bylo předpokládáno dle všech indicií, druhá největší armáda NATO bude nasazena v Libyi. Dle agentury Reuters, turecký prezident Erdogan ve čtvrtek potvrdil, že Turecko na žádost libyjské vlády vyšle svoje armádní jednotky do země. Turecká armáda by měla zabránit vojenské porážce spřízněných elementů Muslimského bratrstva vlády GNA která čelí narůstajícímu tlaku jednotek LNA polního maršála Haftara.

Turecká diplomacie během adventních svátků se horečně snažila získat spojence pro svoji vojenskou intervenci v Libyi. Erdogan osobně přemlouval představitele Tuniska aby tato země povolila otevřít další frontu proti LNA a umožnila zásobování GNA a přesun tureckých jednotek ze svého území. Další země po které požadovalo Turecko umožnění přesunu svých vojsk bylo Alžírsko. Obě země dle všech dostupných informací veřejně své zapojení do války v Libyi na straně Turecka odmítly, avšak není zřejmé, zda neposkytnou přesto Turecku nějakou skrytou či logistickou podporu.

Turecko mělo dle známého vojenského publicisty již včerejší večer provést svými letouny masivní letecký úder na pozice LNA v oblasti Bengází a Tobruku ale Řecko a Egypt zamítly povolit tureckým letounům F-16 včetně tankerů Boeing KC-135 Stratotanker použití svého vzdušného prostoru.

Egypt taktéž vyhrožuje, že jakékoliv turecké letadlo ve svém vzdušném prostoru sestřelí a potopí jakoukoliv tureckou námořní loď. Egypt byl již jednou existenciálně přímo ohrožen Muslimským bratrstvem, které se pokusilo převzít v zemi moc a zřejmě bude donucen zvýšit svoji vojenskou podporu LNA v případě. Na stranu Egypta a UAE se zřejmě v nejbližší době přidá Saúdská Arábie a předpokládáme že zvýší svoji podporu LNA polního maršála Haftara a předpokládáme též vyslání vojenských jednotek, možná pod žoldnéřským krytím jak ro dělá např. Rusko. Turecko, kde je u moci v podstatě vláda Muslimského bratrstva, která podporuje obdobné teroristické skupiny například v syrské provincii Idlíb, již začala do Libye přesouvat islamistické skupiny právě ze Syrského bojiště.

Vojenskou intervenci Turecka v Libyi bude financovat taktéž Katar, který je dnes největším spojencem Erdogana a již financuje jeho výboje zejména v odvetě vůči Saúdské Arábii. Na samém prahu EU se zde rýsuje další mezinárodní konflikt, který nejenom že vyvolá další příliv emigrantů do EU ale hrozí destabilizací nejenom Blízkého Východu ale i severní Afriky. Lze předpokládat, že izolacionistická administrativa Donalda Trumpa nebude do situace nijak zasahovat, byť samotný prezident je korumpován svými obchodními zájmy v Turecku a tudíž Erdoganovi vychází mimořádně a zdánlivě nepochopitelně vstříc. EU postrádá díky své absenci demokratické volby svých představitelů jakékoliv osobnosti schopné byť jen minimální zahraničněpolitické aktivity a lze očekávat, že mimo obvyklého bezzubého prohlášení se nezmůže na žádnou reakci či alespoň na minimální sankce. Pravděpodobně tedy vzroste individuální aktivita samotných zemí EU, zejména Francie, která je nejvíce ohrožena. Taktéž je Tureckem značně ohroženo i Řecko, které již nabídlo USA umístění vojenské základny na svém území, pokud budou jednotky US Army vypovězeny z Turecka – ovšem zatím bez reakce.

(Visited 193 times, 1 visits today)