Již před více než týdnem jsme psali domněnku, že vojenská krize na Ukrajině souvisí s možným uznáním tzv. separatistických republik na Donbase, tedy Luhanské a Doněcké lidové republiky (LPR a DPR).

Dnes ve 20 hodin našeho času pronesl ruský prezident Vladimír Putin projev k národu, ve kterém sdělil světu, že Rusko uzná nezávislost Luhanské a Doněcké lidové republiky (LPR a DPR). V projevu, který byl evidentně nejvíce určen ukrajinskému publiku se věnoval historickému exkurzu a obsáhlému odůvodnění.

Co to znamená?

Především se domníváme, že představitelé nově uznaných republik oficiálně požádají o vojenskou a ekonomickou pomoc ze strany Ruské federace, jak již avizovali.

Vladimír Putin též v projevu naznačil, že budou uzavřeny mezinárodní smlouvy. Tedy se prvotně domníváme, že na území DPR a LPR vjedou přímo ruské vojenské jednotky a pravděpodobně tam umístí i své základny. To bude znamenat, že případné ostřelování ukrajinskou armádou může přímo zasáhnout již jednotky RF se všemi konsekvencemi, jak o tom již představitelé hovořili.

Taktéž se domníváme, že celý ten vojenský cirkus kolem Ukrajiny je právě snaha odradit ukrajinskou armádu od nějaké horkokrevné vojenské akce proti Donbasu.

Co bude situace znamenat do budoucnosti? Především tedy padly tzv. minské dohody a v podstatě padla jakákoliv možnost pro Ukrajinu někdy v dohledné budoucnosti získat toto území zpět. Dále se velice komplikuje situace pro samotnou ukrajinskou armádu, která doposud poměrně asertivně chovala na celé linii dotyku a nerespektovala uzavřené minské dohody. Ukrajinská armáda měla v posledních letech na Donbase zjevnou bojovou aktivitu na své straně a neustálé drobné ostřelování či šarvátky separatisty velmi vyčerpávala. Taktéž neustálé ostřelování mělo za cíl vyhnat z Doněcka, pokud možno co nejvíce obyvatelstva a následně ztížit ekonomický rozvoj oblasti. Následně jak známo, byl vypracován plán útoku, který měl Kyjev realizovat v okamžiku příhodném.

To byl zřejmě jeden z důvodů současných kroků, neboť dlouhodobě by tlak separatisté nebyli schopni vydržet. Nyní se situace mění, přítomnost ruských jednotek bude hrozit možnou odvetou v případě ostřelování a napadení a karta se obrací, ukrajinská strana bude nyní nést větší náklady a větší rizika.

Co se týče mezinárodněpolitických konsekvencích, je možné očekávat zavedení dalších sankcí proti Rusku, s čímž dle svého projevu Putin počítá. Jak silné ty sankce budou není jasné – nepředpokládáme ovšem nějaké zásadní sankce, jak jimi bylo vyhrožováno. Je však možné, že by mohl být zastaven projekt Nord Stream II, a to alespoň na nějakou dobu. To by mohlo být ale pro ČR pozitivní, neboť ekonomické konsekvence by mohly tvrdě zasáhnout Německo a donutit ho k opuštění ideologické a naivní tzv. Zelené politiky, která značně zdražuje ceny energií v ČR (ovšem jen v tom případě, pokud bude vláda ČR akceschopná a odstoupí například od prodeje u nás produkované energie na burze v Lipsku).

Celkově se zdá, že západní a zejména diplomacie USA utrpěla porážku. Byť se USA velice snažily dotlačit Ukrajinu k dodržování minských dohod, tak nakonec zřejmě Washington podlehl názorům Kyjeva, že situaci s dodávkami zbraní zvládnou. Místo sice autonomiích oblastí Donbasu – ale stále formálně součástí Ukrajiny (jak vyžadovaly minské dohody), kde by byla sice malá ale stále reálná možnost, že se někdy vrátí pod kontrolu Kyjeva mají dnes již nezávislé (byť asi ne široce uznávané) republiky, kde budou zřejmě rozmístěny ruské jednotky a jejich návrat do Ukrajiny je téměř vyloučen.

(Visited 458 times, 1 visits today)