Poslední satelitní snímky organizací zabývajících se kontrolou šíření jaderných zbraní naznačují, že program výroby a vývoje pákistánských jaderných zbraní se rozvíjí více než se předpokládalo. Zejména velký pokrok nastal ve strategické nukleární základně Tarnawa na severovýchodě Pákistánu, kde satelitní snímky ukazují mnoho nových konstrukcí. Nové stavby na této základně začaly růst zejména od roku 2018.

Produkční laboratoře na základně Tarnawa se věnují zejména zdokonalování existujících balistických střel a výrobě mobilních odpalovacích zařízení.

Právě výroba systémů mobilních odpalovacích zařízení (TEL) dělá vrásky všem odborníkům zabývajících se jaderným zbrojením. Pákistán totiž zdokonaluje především taktické jaderné zbraně, které dle odborníků nejsou určeny ke strategickému odstrašení ale přímo k nasazení ve válečném konfliktu. Ovšem dle západních generálů a vojenských specialistů je současná účinnost nasazení taktických jaderných zbraní velmi sporná, a proto se domnívají, že tyto taktické nukleární zbraně představují spíše než odstrašující hrozbu riziko jejich zneužití.

Taktické jaderné zbraně jsou tedy spíše než efektivní odstrašující zbraň ideální kořist pro teroristické skupiny. Zejména Pákistán se potýká se stále větším nárůstem silných a radikálních islamistických skupin, které po jaderných zbraních přímo prahnou. Části pákistánského území již nejsou pod kontrolou centrální vlády, ale celé velké oblasti například Balůčistánu kontrolují islamistické skupiny. Obavy nezmírnila ani vojenská spolupráce s Tálibánem, který právě ovládl sousední Afghánistán. Právě islamistická skupina zvaná „Pákistánský Tálibán“ v posledních letech značně zesílila a někteří analytici již začali procentuálně zvažovat možnost, že „Pákistánský Tálibán“ by mohl v budoucnosti převzít kontrolu na Pákistánem a tím zároveň i nad jeho jadernými zbraněmi.

Pákistán dle odborného odhadu disponuje aktuálně přibližně 165 funkčními jadernými hlavicemi.

Z toho prokazatelně má otestovány jaderné hlavice vypouštěné ze stíhaček Mirage a F-16 a má jich minimálně 36. Dále Pákistán disponuje zhruba 106 jadernými hlavice pro balistické rakety a cca 12 jaderných křižujících střel. Konstrukce menších taktických jaderných hlavic je jednoduší a Pákistán by mohl brzo disponovat blíže neurčeným počtem až stovek malých hlavic ideálních pro taktické rakety ale nádherný sen pro každého džihádistu.

(Visited 190 times, 1 visits today)