Ve středu oznámil Tálibán, který jednal s vůdci afghánských odbojových sil shromážděných v údolí Pandžšíru, že vyjednávání o nalezení politického řešení sporu selhalo a nevedlo k žádnému výsledku. Taktéž ve zvukové zprávě Amir Khan Motaqi – velitel komise pro “řízení a mobilizaci” Talibanu, vyzval obyvatele Pandžšíru, aby se připojili k islámskému emirátu a slíbil, že Afghánistán bude domov pro všechny Afghánce. ‘Stále chceme zabránit válce a najít politické řešení,’ řekl Motaqi ve zprávě zveřejněné na sociálních médiích.

Odboj v Pandžšíru vedou Ahmad Masúd, syn slavného afghánského velitele Ahmad Šáha Masúda, a a bývalý afghánský viceprezident Amrulláh Sálih,který je v souvislosti s útěkem bývalého prezidenta Ašrafa Ghaního ze země v souladu s afghánskou ústavou úřadujícím prezidentem Afghánistánu. Do oblasti údolí Pandžšíru se stáhli také někteří členové bývalých CIA vycvičených speciálních jednotek ANA a bývalých provládních milicí.

Dle dostupných informací Tálibán zahájil proti údolí Pandžšíru vojenský útok a to z několika směrů. Hlavní útok je zřejmě vedený z jihu z hlavního vstupu do oblasti a dále ze severu přes průsmyk Khawak ve výšce cca 4 370 m, kudy údajně vedl svá vojska i Alexandr Veliký.

zelená=Tálibán, modrá=odboj, oranžová=smíšená kontrola

Celé údolí je odříznuto od komunikace a informace se ven dostávají pouze přes satelitní telefony. Dle neověřitelných informací ze strany odboje byl Tálibán zatím odražen a ztratil mnoho bojovníků. Na druhé straně Tálibán tvrdí, a dokládá to i fotkami, že obsadil na jižní části fronty několik výškových opevněných stanovišť.

Boje probíhají ve vysokohorském terénu, což je velice obtížné.

Informace z obou stran jsou ovlivněné propagandou a těžko ověřitelné. Je též pravděpodobné, že odbojové jednotky a zejména USA vycvičené speciální síly, mohou dostávat americký Intel. Není úplně pravda, že by údolí nebylo nikdy obsazeno, sovětská armáda údolí několikrát obsadila ale vždy musela ustoupit. Taktika obránců totiž byla taková, že se stáhli do okolních hor a podnikali výpady což nakonec vždy donutilo útočníky oblast radši opustit.

(Visited 125 times, 1 visits today)