Značné vyostření Americko-Ruských vztahů, které vyvrcholilo od dob studené války nevídaným stažením ruského velvyslance z USA, předcházela zpráva amerických tajných služeb o ovlivňování prezidentských voleb roku 2020. Je ve správě něco tak důležitého, co stojí za bezprecedentní narušení vztahů obou zemí?

Celou zprávu v odtajněném znění najdete zde na této adrese ke stažení:

Nejprve je třeba ujasnit, co zpráva tzv. Inteligence Community (IC), což by měly být veškeré americké tajné služby včetně dalších bezpečnostních složek, vůbec hodnotí. Hned v počátku je to zdůrazněno: „ovlivňování voleb (election influence) je otevřená či utajená aktivita zahraničních subjektů směřující k přímému či nepřímému ovlivnění kandidátů, stran, voličů a jejich preferencí a politického procesu“ a „zasahování do voleb (election interference) je ovlivnění technických aspektů voleb včetně registrace voličů, počítání hlasů a vyhodnocení výsledků“.  

V souhrnu je ve zprávě uvedeno pět základních zjištění:

  1. Nebyl zjištěn žádný zahraniční pokus o zasahování do voleb pomocí útoku na technické aspekty voleb, jako je registrace voličů či počítání výsledků.
  2. Inteligence Community se domnívá, že Ruský prezident Vladimír Putin autorizoval širokou řadu vládních organizací k „vlivové“ operaci na „očernění“ kandidáta Demokratů Joe Bidena, na podporu Donalda Trumpa, na podrytí veřejné důvěry ve volební proces a ke zvýšení rozdělení americké společnosti. Klíčovou strategií Moskvy bylo využití „proxy“ aktérů, kteří šířili vlivové narativy včetně falešných obviněních proti prezidentu Bidenovi v amerických médiích. Toho se účastnili významné americké osobnosti včetně osoby blízké Donaldu Trumpovi a jeho vládě.
  3. Írán prováděl utajenou kampaň včetně cyber operací na podkopání úsilí prezidenta Donalda Trumpa o znovuzvolení.
  4. Čína sice zvažovala určité operace, ale nakonec se nezapojila do aktivit na ovlivnění amerických voleb. K tomu je dodatek, že Čína podnikla nějaké kroky ve snaze zabránit znovuzvolení Donalda Trumpa.
  5. V menších krocích podnikly akce k ovlivnění voleb i další zahraniční aktéři jako je Hizballáh, Kuba či Venezuela.

V další části se zpráva IC věnuje podrobněji jednotlivým zjištěním. Bohužel nevíme, co je v oficiální části tajné zprávy, zda tam je více informací ale v té veřejné části se mimo obecných floskulí moc nedočtete v čem bylo ovlivňování tak závažné. Ty předchozí zprávy o ovlivnění voleb v roce 2016 měly mnohem více informací, které se sice později často ukázaly jako úplně nesmyslné či jako pouze aktéři snažící se vydělávat na internetu pomocí klikacích reklam a rádoby spektakulárními informacemi.

Co se týče o informacích ruského vměšování, zpráva přináší obecné povídání o tom, jak Putin používal ukrajinské oligarchy – jmenovitě Andrije Derkače, který je prominentní a dle zprávy hlavní postava kampaně proti USA. Je zřejmé, že jde o šíření informací kolem korupčních činností členů rodiny US prezidenta Bidena na Ukrajině, zejména jeho syna Huntera a jeho aktivit v ukrajinské firmě Burisma. Derkač a Kilimnik měli prý poskytovat důkazy a produkovat dokumentární film a aktivitách Huntera Bidena na Ukrajině.

Další cca dvě stránky jsou věnovány obecným tvrzením jak ruští trollové či online proxy ovlivňovali volby šířením údajně nepodložených obvinění, špinění členů rodiny prezidenta Bidena a mimo jiné i obviňováním sociálních médií z cenzury a šířením dezinformací o infekci COVID-19, což tak nějak celkově diskredituje tuto zprávu, neboť to zapadá do obecných narativů o škodlivosti jiných názorů a svobody slova, kterou vyznávají ideologičtí vůdcové americké Demokratické strany.  Do toho zapadá i ve zprávě potvrzovaný názor, že Putin nepodporoval jen Donalda Trumpa ale i další levicové kandidáty nepodporované Demokratickou stranou (jednoznačně je míněn Bernie Sanders).

Závěrem „ruské části“ zprávy je zajímavě uvedeno, že IC předpokládá, že ruské vedení preferovalo Donalda Trumpa i přes to, že měl silnou protiruskou politiku, ale též se tam uvádí, že ještě před volbami se připravovali na příchod Bidena do vedení USA, protože prý zjistili, že šance na znovuzvolení Trumpa zmizely.

Co se týče bodu 3, tam je obecné povídání o Íránských aktivitách. Zajímavé je snad to, že Írán prý posílal falešné zprávy předstírající, že pocházejí od skupiny Proud Boys registrovaným příznivcům Demokratů, které žádaly aby volily Trumpa.

Ovšem asi nejzajímavější je ve zprávě IC implicitně a opakovaně zdůrazněné, že Čína se nepodílela na žádných aktivitách k ovlivnění amerických prezidentských voleb. To je opravdu velice podivné, neexistenci nějakých útoků obvykle tajné služby nezdůrazňují, pokud nechtějí přímo něco vzkázat. Zde je to možno chápat jako v podstatě zcela jasné „pochválení“ Číny. Ve zprávě so to vysvětluje tím, že Čína (rozumně) pochopila, že aktivitami k ovlivnění US voleb by riskovala více než může získat dobrými vztahy s USA.

Dále se objasňuje, že Čína se více obávala znovuzvolení Donalda Trumpa, který vedl tvrdý antičínský kurz. Co je také mimořádně zajímavé je, že ve žlutém rámečku, kde je v nadpisu zdůrazněno, že jde o „menšinový“ pohled se ve zprávě objevuje informace, že Čína podnikla nějaké kroky ke snížení šance na znovuzvolení Donalda Trumpa.  

U bodu 5 se konstatuje, že další aktéři jako jsou libanonský Hizballáh, Kuba či Venezuela podnikly nějaké aktivity ve snaze zabránit znovuzvolení Donalda Trumpa.

Ještě snad stojí za zmínku informace, že turečtí hackeři napadli stránku jednoho prezidentského kandidáta. 

Co lze říci závěrem k hodnocení zprávy IC USA 2021?

Autoři by zcela evidentně chtěli pokračovat ve stylu z roku 2016 a spojit Donalda Trumpa s Ruskem. Ovšem oproti minulé zprávě zde nejsou již téměř žádné důkazy, jako ruský útok na volby je prezentována jakákoliv informace zejména o podezřelých obchodních aktivitách členů rodiny prezidenta Bidena a to zejména na Ukrajině. Je zde evidentní snaha zdiskreditovat jakékoliv další informace o problém Huntera Bidena na Ukrajině. Jako další a mnohem významnější informaci zveřejněnou ve zprávě IC považujeme vlastně otevřenou „pochvalu“ Číny za její pozici a něco, co v podstatě znamená, že US tajné služby daly zelenou ke normalizaci vztahů USA a Číny. Říká se tady jasně – Rusko je nepřítel ale dohodněte se s Čínou.

(Visited 193 times, 1 visits today)