Stále větší „vojenská“ aktivita na východní Ukrajině a přísun velkého množství výzbroje Ukrajinské armády směrem k separatistickým republikám na Donbase naznačuje, že můžeme očekávat nějakou formu eskalace tamního konfliktu.

Dle našeho skromného názoru, jsou v podstatě čtyři možné a realistické scénáře pro vojenskou akci Ukrajiny. Zdůrazňujeme slovo realistické, nepočítáme s přímým konfliktem velmocí, ve kterém by byly nasazeny mohutné armády více států.

Scénář 1 Blitzkrieg s pokusem o obsazení hranic.

V takovém scénáři by se ozbrojené síly Ukrajiny pokusily vyhrát bleskovým a drtivým útokem, tj. prolomit obranu během několika hodin a rychlým postupem dosáhnout ruské hranice. V první řadě by se ukrajinské jednotky pokusily odříznou vojenské síly separatistů od Ruska, zamezit zásobování a přísun posil. Po stabilizaci by rozdělily separatistická území na několik ohnisek s centry ve velkých městech, které by postupně likvidovaly. Problémem tohoto scénáře, o kterém se v ukrajinské armádě opakovaně hovoří, je to, že pro úspěch této verze musí být hranice plně obsazena a to rychleji než bude schopno reagovat Rusko. Pak je třeba urychleně na hranici rozmístit pozorovatele či mírové jednotky od OBSE až po OSN a dále pojistit si světové veřejné mínění. Pro realizaci podobného scénáře je nutná silná moderní armáda, západní vojenské garance a důvěra, že armáda Ruské federace nebude ochotna provádět přeshraniční operace a nebude schopna zmobilizovat posily během krátké doby. Ruští vojenští analytici připouštějí, že pokud ukrajinská armáda nasadí odpovídající síly, je schopna prolomit obranu separatistických sil během 2-5 hodin a plně obsadit hranice během několika dní (pokud nezasáhne Rusko). Protože každá hodina zpoždění výrazně zvyšuje rizika a ztráty útočících jednotek, je nutno se ptát, zda je ukrajinská armáda připravena k takovému typu akce, k nevyhnutelně vysokým lidským ztrátám v průlomových bojích a na možnost přímého střetu s armádou Ruské federace na hranicích?

Scénář 2 Válka o hlavní města.

Útočící jednotky Ukrajiny se mohou pokusit, místo riskantního průlomu k hranici, obsadit velká centra separatistických republik: Doněck, Luhaňsk, Horlivka. Jednalo by se však o těžké pouliční bitvy v sovětské betonové zástavbě, což z velké části dává výhodu obráncům. Výhodou takové akce pro Ukrajinu může být menší pravděpodobnost velké vojenské intervence Ruska a skutečnost, že i bez dosažení úplného vojenského vítězství dojde k vyhnání části civilního obyvatelstva a tím defacto k likvidaci „občanského“ života v separatistických republikách a k jejich faktickému konci. Mínusy pro Ukrajinu jsou, že je zde riziko ještě větších ztrát než ve scénáři 1.

Scénář 3 “Žabí skoky“.

To je dle našeho názoru mnohem pravděpodobnější scénář než předchozí. Ukrajinské velení se může rozhodnout k relativně malé vojenské operaci vedené principy, na kterých se pracovalo po dobu předchozích 5 let a které se nazývají “žabí skoky“. Jde o to dosáhnout za použití relativně malých vojenských sil maximální politický efekt – což je mnohem jednodušší než vsadit všechno na plnohodnotnou válku.  Ukrajinské jednotky, i když v menším měřítku, mají zkušenosti s těmito akcemi. Jeden rychlý “žabí skok”, tedy obsazení malého nevýznamného území nikoho a pak OBSE, politika a informační práce v médiích. Vojenská část akce sama skončí v několika málo dnech. Riziko zásahu armády Ruské federace v tomto případě výrazně klesne, stejně jako riziko těžkých ztrát v případě vojenského selhání. Myšlenka realizace omezené vojenské operace vždy v jedné čtvrti města či obci v noci (když pozorovatelé nevidí), snažit se obsadit maximum možného území s minimálními ztrátami, ta může být velmi svůdná především pro politiky.

Scénář 4 Posílení ostřelování.

Toto je dle nás asi nejrealističtější scénář, pokud se nic nezvrtne. Tento scénář je ideální pro populisty a slabé politiky. Nedá se rozkaz pro vojenské dobrodružství ukrajinské armády, ale bude se oslavovat hrdinství a silné ostřelování separatistických oblastí může probíhat dlouhou dobu. Zároveň se dle libosti může mediálně zvyšovat či snižovat eskalace a doufat, že se nikdo nebude bránit. Taktéž se tímto budou zvyšovat náklady separatistů a jejich obyvatelstvo bude „silně“ přesvědčováno k odchodu.

Stručně na závěr. Ve všech scénářích, které jsme načrtli platí, že akce začnou nečekaně a rychle přijde vítězství nebo porážka. Nejpravděpodobnější akční scénáře dnes jsou číslo 3 a 4, či případně jejich kombinace. Realizace scénářů 1 a 2 bude znamenat pro Ukrajinu příliš obtížné rozhodnutí, nicméně to neznamená, že jsou nereálné, takže … uvidíme.

(Visited 765 times, 1 visits today)