28. listopadu oznámil etiopský premiér Abiy Ahmed ukončení vojenské části operace v Tigraj – během několika hodin federální síly získaly v sobotu plnou kontrolu nad hlavním městem provincii Mekele a osvobodily ze zajetí 4000 vojáků a důstojníků severního velení držených jako rukojmí. 25 dní války s využitím letadel, obrněných vozidel a těžkých zbraní formálně skončilo.

Vedení Tigrajské lidově osvobozenecké fronty (TPLF) přecenilo svou sílu a podcenilo potenciál federálních vojsk a udělalo celou řadu fatálních vojensko-strategických chyb. Nejprve TPLF ztratila kontrolu nad hranicí se Súdánem – klíčovým logistickým centrem všech historických protivládních hnutí v Etiopii, včetně TPLF. Diplomacie Etiopie a Eritree se podařilo vynutit neutralitu Súdánu v tomto konfliktu, takže strategicky důležité zóny Himera a Walkate byly dobyty hned v prvních dnech kampaně. Zadruhé, slibem či přáním o nasazení 250 tisíc bojovníků do bojů TPLF vážně přecenila svůj mobilizační potenciál a podporu, kterou během své vlády mezi lidem získalo. Hnutí, které se opíralo o socialistické, marxistické a maostické ideologie si zabavováním půdy farmářům bez dostatečné kompenzace a vysokým zdaňováním pro velkorysé sociální projekty znepřátelilo část populace.

Mapa ukazuje finální vojenskou situaci, žlutě je vyznačeno území dobyté federální armádou, oranžově sporné oblasti kontroly.

(Visited 146 times, 1 visits today)