A je to tady znovu, tentokrát v jiném gardu. Dle serveru Axios.com byl prezident Trump nedávno vedením amerických tajných služeb informován, že Čína nabízela finance „nestátním“ militantním skupinám v Afghánistánu za útoky na americké cíle a vojáky.

Na takovém obvinění není celkem nic zajímavého, neboť se zřejmě jako podobné obvinění z minulostí, že naopak je to Rusko, kdo platí Talibán, aby útočil na US vojáky, zakládá pouze na nějakých neověřených informacích. Z logiky věci totiž Talibán, Islámský stát či jiné džihádistické jednotky v oblasti nepotřebují finanční odměnu, aby útočili na americké jednotky – je to jejich poslání od boha.

Co je na tom zajímavé ale je, jak rychle zareagovaly odmítavě média korporací napojená na Demokratickou stranu. Například server Politico, který jinak silně spinoval údajné Trumpovo podceňování informací a „ruských odměnách za hlavy US vojáků“ ihned vydal článek, kterým informace o „čínských odměnách za hlavy US vojáků“ odmítá a tvrdí, že „info o čínských odměnách jsou méně důvěryhodné než ty o těch ruských“.

Americká Demokratická strana je silně prorostlá nadnárodními korporacemi, které mají z podnikání s Čínou či přímo v Číně velké zisky a samotná rodina nově zvoleného prezidenta Bidena je podezřelá, že byla přímo placená čínskými firmami napojenými na komunistickou strany Číny včetně z tuzemska známé firmy CEFC.

Proto jakékoliv „nepodložené“ útoky na Čínu jsou pro nastupující Bidenovu administrativu velmi nepříjemné, neboť ta bude nepochybně zaměřena na „normalizaci“ vztahů s Čínou a na další rozšiřování obchodních vztahů USA a Číny, což je v zájmu korporací, které právě Bidena sponzorují.

Změnu v přístupu USA již vycítila i EU, která během vánočních svátků vydala mnoho velmi vstřícných gest vůči Číně.

Předpokládáme tedy, že sice jistá míra kritiky vůči Číně bude v následujícím roce pokračovat ale hlavním bodem bude „normalizace“ vztahů a posílení hospodářské a obchodní spolupráce s touto komunistickou zemí.

(Visited 116 times, 1 visits today)