Srbské vydání deníku „Pravda“ zveřejnilo článek věnovaný vojenské nadřazenosti ázerbájdžánské armády během aktuálního ozbrojeného konfliktu v Náhorním Karabachu. Tento článek uvádí, že v nejvyšším velení ázerbájdžánských vojsk útočné operace řídili vysocí důstojníci neázerbájdžánského původu.

Samotný článek v srbském tisku nese název: „Proto se Arméni nemohli ubránit: ázerbájdžánským jednotkám veleli tři nejlepší Erdoganovi generálové.“ Článek srbských vojenských analytiků tvrdí, že velení ázerbájdžánského generálního štábu bylo nedávno zcela „překopáno“ na základě požadavků Ankary tak aby základ tvořili pouze důstojníci, kteří studovali nebo prošli výcvikem v Turecku.

Již delší dobu se mezi vojenskými pozorovateli diskutuje o zapojení tureckých generálů do bojů v Náhorním Karabachu. Podle srbského publicisty Michaela Michailoviče měl brigádní generál tureckých ozbrojených sil Bahtiyar Ersay na starosti generální štáb Ázerbájdžánu a Göksel Kahya byl odpovědný za letecké operace, průzkum a bezpilotní letouny.

Turecký generálplukovník Sheref Ongay a jeho tým měl dle srbského deníků naplánovat celou operaci na dobytí Náhorního Karabachu a dozíral na její provedení.

Brigádní generál Bakhtiyar Ersay je v Turecku velmi známá osoba, v roce 2003 byl odsouzen na 16 let za účast v armádním puči ale již po 31 měsících byl propuštěn a vrátil se do služby. Během puče v roce 2016 se postavil otevřena na stranu prezidenta Erdogana a má tak jeho absolutní důvěru. Po povýšení byl zodpovědný za vojenské operace proti Kurdům a PKK.

Brigádní generál Göksel Kahya je znám jako propagátor použití bezpilotních strojů a je zodpovědný za jejich nasazení, taktiku a použití.

Součástí úprav ázerbájdžánského generálního štábu a celkově velení ázerbájdžánské armády, které požadovali Turci, bylo též odsunutí všech vyšších velících důstojníků, kteří měli vzdělání v Rusku nebo v SSSR mimo aktivní bojové operace. Turci byli vůči těmto ázerbájdžánským generálům extrémně nedůvěřiví a podezřívali je z možnosti práce pro Rusko.

Celkový počet vojáků turecké armády v Ázerbájdžánu dle dostupných informací činil asi 600 osob.

(Visited 198 times, 1 visits today)