Po necelém týdnu tvrdých bojů mezi Ázerbájdžánem a Arménií respektive Republikou Arčach o oblast tzv. Náhorního Karabachu je možno říci, že válka nepřinesla žádnou strategickou změnu v oblasti. Dle dostupných informací se ázerbájdžánské armádě podařilo obsadit pouze malé části území tvořeného zejména neobydlenými vesnicemi a z části byla následně vytlačena arménskými jednotkami.

Je zcela zřejmé, že obě země nebudou schopny vyřešit samy o sobě dlouholeté územní nároky, které sahají až do období osmanské říše. Arménie je velmi tvrdý oříšek a Ázerbájdžán, který více než desetiletí investoval své ropné příjmy do nejmodernější výzbroje ruské, izraelské a turecké provenience, není schopen vojensky porazit vysoce motivované a odhodlané obránce.

Ázerbájdžánci jsou namotivovaní nacionalistickým a autoritativním režimem k získání jakési okupované vlasti, kde desítky let nežije ani jediný Ázerbajdžánec ale Arméni vědí, že bojují o svůj vlastní život, neboť oprávněně předpokládají, že v případě porážky dojde za asistence Turecka k vraždění a genocidě svého národa, jako již mnohokrát v minulosti. Přítomnost syrských džihádistických žoldáků a členů radikálně-islamistických teroristických skupin, které do oblasti po tisících přiváží Turecko, je v odhodlání bojovat do posledního muže utvrzuje.

Zveřejňované ztráty obou stran jsou nepotvrzené a zatím nepotvrditelné, každopádně je zřejmé, že počet mrtvých na obou stranách se rychle blíží tisícovce, pokud ji už nepřekročil.

Řešení patové situace není na obzoru, jakékoliv mírové soužití obou národů, křesťanů a muslimů, je díky etnickým čistkám prováděným Tureckem nemyslitelné zřejmě v řádu dalšího staletí (pokud celou oblast neobsadí vyšší moc jako v případě SSSR či Osmanské říše).

Níže naše mapa dle dostupných informací s vyznačenými přibližnými oblastmi, které obsadila ázerbájdžánská armáda.

pro větší mapu klikni
(Visited 314 times, 1 visits today)