Zajímavé informace potvrzující podivný vztah Turecka a teroristické skupiny zvané Islámský stát (IS – – Daesh) zveřejnil deník The National vycházející v Abú Dhabí (UAE). Deník The National s odvoláním na zdroje z irácké tajné služby tvrdí, že bratr Abú Bakra al-Bagdádího Juma cestoval pravidelně mezi úkrytem šéfa IS a Istanbulem jako kurýr, a to mnoho měsíců před zabitím Bagdádího Američany v úkrytu v zóně pod tureckou kontrolou v syrské provincii Idlíb.

Novináři deníku The National na základě rozhovorů se členy iráckých tajných služeb zmapovali poslední rok života šéfa IS. Bagdádí údajně používal staromódní, ale funkční metody, jak se vyvarovat toho, aby zejména americké tajné služby zjistily jeho místo pobyt – obával se (oprávněně) útoku pomocí křižující rakety či dronu. Bagdádí měl síť důvěrníků a spojek, které udržovaly jeho kontakty se světem, zejména s velením jeho jednotek.

Zřejmě jeden z jeho nejbližších spolupracovníků byl s ohledem na arabské tradice jeho bratr Juma, kterému byly svěřovány nejdůležitější úkoly. Irácké tajné služby náhodou detekovaly někoho, kdo dle všeho fungoval jako vyslanec šéfa IS a po prověření bylo zjištěno, že se jedná právě o Bagdádího bratra Jumu.

Juma, o kterém se všichni domnívali, že je mrtvý, pravidelně dlouhé měsíce či spíše roky zprvu nepozorován překračoval turecké hranice a poprvé v roce 2018 byl detekován v Istanbulu. Tehdy ho zřejmě americké tajné služby zpozorovaly v blízkosti radikálních islamistů a společně s Iráčany ho začali sledovat na území Turecka. Tajný irácký agent, který ho sledoval tvrdí, že Bagdádího bratr se pravidelně objevoval v Istanbulu, než se asi měsíc před zabitím šéfa IS vrátil do severní Sýrie.

Představitelé irácké tajné služby tvrdí, že je vysoce nepravděpodobné, že by Juma překračoval takto pravidelně hranice tím, že by byl pašován převaděči lidí. Agent taktéž tvrdí, že se vždy setkával s kontaktní osobou v Turecku, která mu zprostředkovávala další pokyny a informace. Tento kontakt od další osoby taktéž přebíral balíčky, které pak Bagdádího bratr předával šéfovi IS.

Dle agentů iráckých tajných služeb Bagdádího bratr doručoval depeše od a k velitelům jednotlivých skupin IS jak v Iráku, tak v Sýrii a Istanbul tak sloužil jako zpravodajský a velící HUB pro celý Daesh. Dle Iráčanů sledovaly pohyb Jumy Američané celé měsíce, ale není jasné, zda doručoval informace přímo či je předával dalším osobám v provincii Idlíb. Taktéž tvrdí, že Američany vždy mátlo, že stopy končí v syrské provincii Idlíb, neboť oni byli přesvědčení, že Bagdádí se skrývá v provincii Deir Ezzor.

Američané prý věnovali obrovské úsilí, aby zjistili, jak Bagdádího kurýr překračuje území pod kontrolou SDF, když prý překročil turecké hranice, po pár kilometrech se jim vždy ztratil. Irácký důstojník se nyní domnívá, že kurýr vždy nedaleko tureckých hranic potkal buďto přímo Bagdádího či jeho další spojku a sice nemůže říci, zda turecká tajná služba o tomto měla nějaké informace. Americké ani turecké úřady zjištění deníku nekomentovaly.

Po zabití šéfa IS se většina vyšetřovatelů domnívala, že Bagdádí se přesunul do syrské provincie Idlíb někdy na jaře roku 2019, když začala ofenzíva SDF. Ale iráčtí důstojníci tajné služby se nyní domnívají, že Bagdádí se ukryl v Idlíbu či někde v blízkosti již mnohem dříve.

O bratrovi šéfa IS Jumovi není mnoho informací, veřejně není známá ani jeho podoba. Iráčané samotní ani nevědí, zda byl zabit při americkém útoku či přežil a někde se schovává. Jakým přesně způsobem se Juma pohyboval mezi Istanbulem a Sýrií není dodnes jasné, ale Iráčané tvrdí, že způsob, jakým se volně pohyboval po celém Turecku a jak lehce překračoval přísně strážené hranice vznáší velké pochybnosti nad chování turecké tajné služby MIT a zda Ankara měla nějaké povědomí (minimálně v posledních měsících) o pohybu a chování šéfa IS a jeho nejbližších spolupracovníků.

Novinářům bývalý vysoký představitel turecké armády řekl, že je vzhledem k nebezpečí PKK „nemožné, aby turecká tajná služba nevěděla o přítomnosti šéfa IS 5-7 km od tureckých hranic“. Ankara sice oznámila, že zatkla Bagdádího 65letou sestru, ale jak říká Ahmet Yayla, bývalý šéf turecké protiteroristické jednotky „Ankara se vážněji nezabývá pátráním po členech IS, pro turecké bezpečnostní složky není IS opravdový nepřítel, oni předstírají činnost jen aby mohl Erdogan tvrdit, že bojuje proti IS“.

Ahmet Yayla, nyní profesor přednášející o extrémismu na George Washington University se taktéž podivuje na svobodou a volností pohybu Bagdádího bratra po Turecku: „pokud by se kurýr IS měl pohybovat na území nepřátelského státu, určitě by neriskoval a nejezdil by přes celou zemi do Istanbulu předat informace, ale zvolil by místo konspirativního setkání v některém příhraničním městě jako je Gaziantep or Sanliurfa“.

Ahmet Yayla ale potvrzuje, že Bagdádí zejména v posledních letech své vlády, věřil pouze nejbližšímu okolí právě z rodinného okruhu. Stopování Jumy ale nevedlo přímo k odhalení místa pobytu Bagdádího v Idlíbu, to má nadvědomí agent v nejbližším okolí šéfa IS kultivovaný syrskými Kurdy. Sledování Bagdádího bratra ale objasnilo strategii šéfa IS, která byla obdobná jako strategie Bin Ládina. To byla také údajný důvod, proč Američané Jumu nezadrželi, domnívali se, že je dříve či později k Bagdádímu dovede.

Ovšem lehkost, s jakou Bagdádího bratr Juma překračoval turecké hranice a jak bezpečně se pohyboval po Istanbulu, by měla minimálně rozsvítit červené kontrolky ve všech západních tajných službách.

Celý článek v originále zde:

(Visited 106 times, 1 visits today)