Vzhledem k masivním protivládním protestům v Bělorusku se do pozadí dostala zajímavá událost související se zatčením členů bezpečnostní agentury Wagner v Minsku koncem července. Aktuálně tato skupina zřejmě operuje pod různými firemními názvy registrovanými v Jižní Africe, Hongkongu, Dubaji či jinde ale vše zřejmě organizuje firma blízkého spolupracovníka ruského prezidenta Vladimira Putina, miliardáře Jevgenije Prigožina, který vlastní též i síť restaurací a cateringovou firmu Concord Catering. Pro jednoduchost budeme po vzoru dalších novinářů nazývat tuto skupinu, organizující žoldnéřské práce po celém světě jako Wagner PMC.

Vzhledem k tomu, že skupina Wagner díky svým aktivitám musí mýt přímé napojení na prezidenta Putina a vedení ruské armády, je spektakulární zatčení těchto žoldnéřů v Bělorusku předmětem spekulací o tom, co vlastně tito „vojáci štěstěny“ měli v Minsku dělat.

Postupně, zejména díky informacím z ukrajinských médií a bezpečnostních zdrojů se ukazuje, že v pozadí šlo zřejmě o dlouho připravovanou zpravodajskou hru ukrajinské tajné služby SBU. Cílem mělo být zatčení především bývalých ukrajinských občanů, kteří nyní pracují právě v rámci skupiny Wagner. Ukrajinské orgány je díky jejich dřívější činnosti v ozbrojených formacích separatistických republik na východě Ukrajiny podezřívají, že by mohli mít důležité informace o doněckých separatistech a zejména o sestřelení tragického letu MH17.

Podle ukrajinského novináře Juryje Butusova se ukrajinská tajná služba připravovala ve spolupráci s americkými tajnými službami více než rok. Američané měli zájem na vytěžení těch členů skupiny Wagner, kteří pracovali dříve i v Sýrii.

Na operaci se podílela celá řada silových struktur Ukrajiny, zde je seznam účastníků akce dle novináře Butusova:

– Hlavní zpravodajské ředitelství ministerstva obrany (několik jednotek) – vedení operace jako celku, šéf – Vasily Burba

– Bezpečnostní služba Ukrajiny – vyšetřování, zadržování teroristů (připojeni v závěrečné fázi), vedoucí – Ruslan Baranecký;

– generální prokuratura (odbor vyšetřování válečných zločinů), procesní dohled (připojeno v závěrečné fázi), vedoucí – zástupce generálního prokurátora Gunduz Mammadov;

– Ozbrojené síly Ukrajiny, vrchní velitel Ozbrojených sil Ukrajiny Ruslan Chomčak, velitel 831. taktické letecké brigády (připojený v závěrečné fázi);

– ministr obrany Ukrajiny Andrij Taran (informován o akci den předtím);

– Kancelář prezidenta Ukrajiny – V. Zelensky, A. Jermak, R. Demčenko, R. Mašovec, M. Levčenko se zúčastnili schůzky v předvečer plánované operace 24. července.

Zřejmě za pomoci americké tajné služby byla vytvořena falešná zakázka na hlídání ropných zařízení ve Venezuele. Zakázku získala skupina Wagner a falešný zadavatel v podobě ukrajinské tajné služby si měl přímo vybrat zajímavé osoby mezi žoldnéři. Najatí žoldnéři se připravili na dlouhodobý pobyt ve Venezuele a měli koncem července letecky přes Minsk odletět do Istanbulu a tam přesednout na další letadlo do Venezuely. Žoldnéři neměli ani tušení, že celou cestu organizují tajné služby Ukrajiny a USA.

Podle plánu měl na letadlo z Minsku do Istanbulu nasednout i operativní tým ukrajinské tajné služby a pravděpodobně předstíráním zdravotních problémů měli donutit pilota k nouzovému přistání na ukrajinském území. Ihned po přistání pak mělo speciální komando zatknout všechny wágnerovce.

Vše zřejmě šlo naprosto hladce a ani vnitřní bezpečnostní orgány skupiny Wagner ani ruské tajné služby neměly žádné tušení co se chystá.

Co se stalo dál není příliš jasné. Je známo, že velení operace seznámilo den před plánovanou akcí ukrajinského prezidenta Zelenského a jeho bezpečnostního poradce Jermaka (plus další vrcholné osoby) s celým plánem. Jermak pak požádal velení operace o sladění akce tak, aby nenarušila probíhající mírová jednání s Ruskem a nezablokovala výměnu zajatců. Velení sice slíbilo upravení operace dle požadavků prezidenta – není jasné jak, nicméně operace nebyla zastavena, let byl naplánován na 30. července.

Následně pouze několik hodin před odletem do situace vstoupily běloruské bezpečnostní orgány a všichni žoldnéři byli pozatýkáni. Část Ukrajinců se domnívá, že šlo o zradu a někdo dal Rusku či Bělorusku informace. Ovšem to se nám zdá nepravděpodobné, v tom případě by stačilo, aby prostě wágnerovci do letadla nenastoupili a vrátili se do Ruska či letěli jiným spojem. Je též známo, že ukrajinský prezident Zelensky požádal Lukašenka o vydání 9 zatčených žoldnéřů ukrajinského původu na základě zatykače za terorismus, ale běloruský prezident to odmítl.

Dle nás všechno spíše naznačuje, že do celé dobře připravené akce vstoupila náhoda a protesty vystresovanému a paranoidnímu běloruskému diktátorovi Lukašenkovi, který v posledních dnech neměl příliš dobré vztahy s Moskvou, jednoduše povolily nervy, když kolem sebe viděl rojit se mužíky s vojenskou výstrojí.

Po eskalaci protestů v Minsku pak Lukašenko zajaté žoldnéře s omluvou vrátil zpět do Ruska, neboť pochopil, že ti ho zrovna neohrožují.

Samozřejmě, přesné informace se jen tak nedozvíme, dle ukrajinských zdrojů nyní oficiální místa odmítají, že by s wágnerovci měli cokoliv společného a údajně již byly vydány rozkazy na zničení veškerých důkazů a dokumentů o plánované akci.

Každopádně to vypadá, že žoldnéři unikli opravdu o vlásek a ruské tajné služby byly kompletně přehrané těmi ukrajinskými.

UPDATE: Ukrajinská protikorupční služba defacto potvrdila výše popsaný plot k zatčení ruských žoldnéřů. Potvrzena byla účast amerických tajných služeb.

(Visited 671 times, 1 visits today)