Aktuální konflikt mezi Řeckem a Tureckem je zdá se dočasně zažehnán vstupem bojového svazu USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) do Středomoří

Turecko ovšem stále nechává v platnosti NAVTEX varování ohledně vojenské aktivity ve sporné oblasti a navíc přidalo další, tentokrát již ve své svrchované oblasti:

Turecké NAVTEX výstrahy a situace ve středomoří dle TSKMap

Na výše uvedeném obrázku z tureckých zdrojů můžeme vidět znázornění situace. Vínová barva: uznávané turecké územní nároky; zelená: řecké územní nároky které si nárokuje taktéž Turecko; body A-B: hranice dle dohody se severokyperskou vládou; C-D-E: poloviční hranice mezi Tureckem a Egyptem; E-F: hranice dle dohody Ankary s libyjskou GNA; G-H: Tureckem uznávaná řecká hranice. Šrafované oblasti znázorňují ohlášenou bojovou činnost (zákaz vplutí).

Na obrázku níže vidíme konkrétní rozdíly dle jednotlivých zemí. Klíčem sváru je malý řecký ostrov Kasterlorizo, který leží jen 2 km od pobřeží Turecka a díky jeho poloze může dle platného mezinárodního práva Řecko využívat spornou oblast (zelená) . Turecko tento ostrov neuznává a považuje vymezení ekonomické oblasti za nespravedlivé.

ostrov Kasterlorizo u tureckého pobřeží

Spor obou zemí bude tak díky předpokládaným bohatým zásobám zemního plynu ve sporné oblasti pokračovat. Turecko se chce stát mocností světového významu a bez vlastnictví energetických zdrojů to není možné.

(Visited 344 times, 1 visits today)