Minimálně to tvrdí významný německý deník Die Zeit, který zřejmě zaplatil za informace soukromému detektivovi.

Soukromý špión nazývaný pod krycím jménem „Jason G.“  pracoval zřejmě jako kontraktor pro nejrůznější bezpečnostní orgány zemí světa včetně privátních a nadnárodních firem. Die Zeit tvrdí, že Jason G. se během své přesně nespecifikované bezpečnostní práce v Dauhá dostal k interním informacím, že Katar financuje libanonské teroristické hnutí Hizballáh. Mezi informacemi, které tento kontraktor našel, byla i smlouva na dodávku zbraní z východní Evropy, kterou realizovala katarská firma.

Koncem roku 2017 se Jason G. pokusil důkazy prodat Kataru ve zjevné snaze vydělat balík peněz, neboť poznal význam těchto informací, které prokazují napojení Kataru na financování mezinárodních teroristických organizací.

Jason G. a německá konzultační společnost (která měla transakci s Katarem zřejmě realizovat) ocenili hodnotu informací obsažených ve spisu v řádu desítek milionů eur, protože se taktéž jednalo „o klíčové informace v boji proti financování islámských teroristických organizací“. To ho zřejmě nakonec přimělo ke komunikaci s „německými bezpečnostními orgány“ aby zhodnotili tyto informace. Německá tajná služba dle novin údajně posoudila dodaný spis jako „zajímavé a relevantní informace o boji proti financování terorismu“.

Die Zeit uvádí, že Jason G. se zúčastnil v Bruselu šesti schůzek na kterých se se zástupci Kataru pokoušel vyjednat podmínky obchodu a že prezident německé poradenské společnosti pod jménem Michel Inaker ho následně seznámil s německým politikem, kterého znal. Katarští diplomaté údajně chtěli informace získané ze spisu využít k likvidaci podezřelých ve svých řadách.

Noviny zdůraznily, že „Jason G. měl během těchto schůzek obdržet několikrát částku 10 tisíc EUR v hotovosti a v následujících měsících mu bylo v hotovosti předáno 100 tisíc EUR bez jakéhokoliv písemného dokladu.“

V červenci 2019 se Jason G. a zástupci Kataru dohodli na „smlouvě o porozumění“, kterou prý novináři viděli, přičemž smluvní strana obdrží během roku plat za „poradenské služby“ ve výši 10 tisíc EUR měsíčně a Katar se zavázal, že nebude Jasona G. stíhat za špionáž.

Výše zmíněné informace jsou pouze přímým potvrzením toho, co mezinárodní bezpečnostní komunita již delší dobu ví či tuší a totiž fakt, že Katar je silně zapojen do financování nejrůznější světových radikálních islámských teroristických skupin.

Katar mimo jiné finančně podporuje Turecko v jeho intervenci v Sýrii a Libyi. Katarská vládnoucí vrstva je považována za členy či minimálně příznivce Muslimského Bratrstva a prosazuje politiku této organizace.

Český ministr zahraničních věcí Petříček, který se jinak propagandisticky snaží prezentovat jako obhájce lidských práv všude po světě, se při nedávné návštěvě Kataru rozplýval nad dary a možnou finanční podporou, která mu tam byla nabídnuta.

Celý článek zde:

(Visited 121 times, 1 visits today)