Izraelský deník The Jerusalem Post přinesl zajímavé informace. Dle uniklého tajného plánu je zřejmé, že Turecká armáda připravovala plán vojenského útoku či invaze do Řecka a Arménie.

Dokumenty, které to potvrzují, unikly nešťastnou shodou okolností během soudního jednání s představiteli vojenského puče proti Erdoganovi z roku 2016. Jedná se o PowerPointové prezentace, které byly součástí emailové komunikace velení turecké armády před pučem a jako důkaz předloženy u soudu.

Útok na Řecko byl představen v dokumentu pod názvem TSK Çakabey Harekât Planlama Direktifi” (TSK [Turkish Armed Forces] Çakabey Operation Planning Directive) a byl datován 13 června 2014. Dle informací The Jerusalem Post šlo o prvotní náčrt operace určené k dalšímu rozpracování a tento plán tedy může být stále aktivní.

Předpokládá se, že plánovaná invaze do Řecka a Arménie byla „doplňkový“ plán v případě určitého vývoje konfliktu v Sýrii, který měl udržet odstrašující a ofenzivní schopnosti TSK na západní frontě a krýt nasazení armády na frontě v Sýrii.

Dokumenty byly součástí komunikace vrchního velení turecké armády a veškerá komunikace před pučem byla tak předložena obžalobou u soudu s veliteli nezdařeného puče v roce 2016. Když se zjistilo, jaké dokumenty byly u soudu předloženy, generální štáb TSK zpanikařil a nařídil jejich okamžité stažení, nicméně část z nich byla již mimo jejich kontrolu.

Zajímavý je krycí název této ofenzivní operace proti Řecku pojmenovaný dle seldžuckého Turka a válečníka Chaka Beye. Tento původně velitel ve službách Byzantské říše založil nezávislou říši Turků v oblasti Izmiru a poté, co se na vrcholu své moci prohlásil za nového císaře, pokusil se dobýt Konstantinopol.

Odhalení vojenského plánu na invazi do Řecka přišlo v době, kdy Turecko masivně mění geopolitickou situaci ve Středomoří a navazuje již zcela otevřeně na dědictví osmanského impéria.

Turecká média již otevřeně publikují mapy “Nového Turecka” kde je vidět zabrané území jak Řecka tak Arménie a Turecko sahající od bulharské Varny až k iráckému Mosulu:

Turecko nedávno vojensky prorazilo blokádu EU (operace IRINI) a pohrozilo námořnictvu zemí EU silou.

Turecko se též chystá otevřít vojenské základny v Libyi a tím vyšachovat ze hry západní země:

Zároveň rozšiřuje Turecko vztahy s Íránem a snaží se stát vůdčí silou islámského světa.

(Visited 405 times, 1 visits today)