Navzdory povzbudivým informacím z tureckých médií, že jednotky GNA společně se žoldnéři ze Sýrie se chystají v nejbližších dnech zničit jednotky LNA maršála Haftara ve městě Sirte, jsou pro-turecké syrské vojenské skupiny bojující na straně Fáize Sarrádže údajně silně demoralizovány. Uvádí to britsko-syrská exilová organizace SOHR.

Nepokoje v řadách syrských žoldnéřských žoldnéřů v GNA jsou způsobeny zpožděním ve vyplácení žoldu – Turecko, resp. Katar jim zatím, dle jejich tvrzení, nezaplatili slíbené peníze. Žold syrského vojáka bojujícího v Libyi na straně vlády národní dohody má být průměrně 2 tisíce dolarů měsíčně. Bonus za zranění pak 50 tisíc dolarů. Odměna rodině v případě smrti bojovníka – 100 tisíc dolarů. Turecké vojenské úřady také verbovaly v Sýrii džihádisty slibem, že po skončení vojenského konfliktu obdrží žoldnéři bojující v Libyi turecké občanství. Až na malé výjimky, tyto sliby nebyly dodrženy.

Nepokoje v řadách bojovníků ze Sýrie jsou spojeny taktéž s neočekávaně obtížnými podmínkami v Libyi a velkými ztrátami, které tito žoldnéři utrpěli v bojích zejména kolem Tripolis. Do začátku června SOHR prokazatelně eviduje zhruba 400 mrtvých syrských žoldáků, mezi nimiž bylo zabito asi 20 dětských vojáků, kterým nebylo ještě 18 let. Celkový počet militantů ze Sýrie bojujících za zájmy Turecka na straně Sarrádžovi armády je odhadován na asi 11 200. Počet branců ze Sýrie, kteří jsou aktuálně cvičeni v tureckých táborech na bojové akce v Libyi se odhaduje na 2 300.

Informace SOHR lze v tomto případě brát vážně. Některé účty na sociálních sítích již informují o rabování a dalších násilnostech, kterých se dopouštějí džihádisté v Sýrii v oblastech nejen aktuálně dobytých GNA ale i v samotném městě Tripolis.

Množí se zprávy o tom, že syrští džihádisté vylupují obchody Libyjců, vydírají je, či unášejí je za výkupné. Podobné praktiky jsou denně v Tureckem okupovaných oblastech Sýrie. Někteří libyjští obchodníci se brání a v Tripolis jsou evidovány boje mezi syrskými žoldáky a frakcemi GNA a místním obyvatelstvem.

(Visited 126 times, 1 visits today)