NATO zahájí vyšetřování střetu vojenských lodí Francie a Turecka ve Středomoří – oznámil to dle listu Stars&Stripes generální tajemník Jens Stoltenberg. NATO dlouho ignorovalo problémy turecké expanze ve Středozemním moři ve strachu, že jakékoliv námitky ještě více zatlačí Turecko do aliance s Ruskem Íránem. Turecko strachu z rozpadu NATO velice umně využívá již delší dobu k posilování své vojenské moci a k vynucení ústupků, a taktéž k tlaku na zavírání očí západních zemí před porušováním mezinárodních dohod. Turecko např. již dříve několikrát pohrozilo vetem či přímo vetovalo přípravy NATO na obranu východoevropských zemí, pokud nedostane podporu Aliance v postupu v Sýrii proti Kurdům.

Situace se vyhrotila v posledních dnech, kdy země Evropské unie znepokojené porážkami LNA polního maršála Haftara v Libyi tureckými žoldnéři a tureckými zbraněmi, začaly důsledněji kontrolovat embargo OSN na dodávku vojenského materiálu do Libye.

Turecký námořní konvoj vezoucí obrněnou techniku do Libye prorazil nejdříve námořní kontrolu řeckých vojenských lodí pod pohrůžkou použití síly. Následně si Francie stěžovala, že turecké vojenské lodě operující u pobřeží Libye agresivně ohrožovaly francouzské námořnictvo plnící zde úlohy operace EU IRINI.

Francie si též stěžovala, že její fregata Courbet, patrolující v oblasti v rámci operace NATO Sea Guardian, byla třikrát zaměřena radarem navádějícím protilodní řízené střely tureckých fregat, když se pokusila přiblížit se k civilnímu plavidlu, které turecké válečné lodě doprovázely. Fregata Courbet byla nucena po indikaci, že bude napadena z oblasti ustoupit. Francie považuje tento incident z 10. června za nepřátelský akt ze strany Turecka.

Více se celému incidentu a ohrožení lodí NATO Tureckem věnuje francouzský server Meta-Defense.fr

Turecko incident popírá, nicméně oznámilo, že nedovolí nikomu, aby kontroloval její plavidla směřující do Libye.

Analytici považují situaci v Libyi za vážnou. Vše naznačuje, že Rusko a Turecko možná uzavřelo podobné dohody o rozdělení Libye na sféru svých vlivů, jak to bylo učiněno v Sýrii. Západní země by tak byly zcela vyřazeny z možnosti ovlivňovat tuto část Středomoří a sev. Afriky, což by ekonomicky postihlo zejména Francii a ohrozilo bezpečnost Řecka.

(Visited 137 times, 1 visits today)