Americký IT gigant Amazon miliardáře Jeffa Bezose oznámil, že zakazuje v reakci na zabití černocha George Floyda americké polici možnost využívat její vyspělý systém na rozeznávání obličejů.

„Vyzýváme vládu USA aby přijala silné regulace pro FRT (facial recognition technology) …… doufáme, že naše roční moratorium dá Kongresu dost času na implementaci odpovídajících pravidel..“ sdělil mluvčí firmy Amazon.

Akce Amazonu přichází dva dno poté, co firma IBM oznámila, že končí s aktivitami v oblasti FRT a vyzvala vládu, aby reformovala justici a bojovala proti „systémovému“ rasismu.

Systémy rozeznávání obličejů firmy AWS (Amazon Web Services) používaly extenzivně bezpečnostní a policejní síly USA včetně tajných služeb, Imigračního a Celního úřadu ale i běžné místní policejní služebny. Od počátku nasazení FRT kritici tvrdili, že rozeznávání obličejů je rasistické, neboť přesně určovalo rasu sledované osoby ale i její emoce jako strach či projev štěstí.

Zastavení služeb FRT může být velká komplikace pro tajné služby, neboť ty využívaly tyto služby ke sledování případných teroristů.

Dále je nutné se zamyslet nad stále větším politickým aktivismem nadnárodních zejména IT společností. Zda je pro bezpečnost státu rozumné, aby obdobné společnosti outsourcovaly či spravovaly klíčovou bezpečnostní infrastrukturu. Outsourcing je sice na první pohled levnější, nicméně co dělat v situaci, kdy jakákoliv firma odmítne poskytovat služby z aktivistických či politických důvodů?

Firma Amazon za administrativy prezidenta Obamy získala obrovské kontrakty na outsourcing IT služeb pro CIA, NSA, Pentagon a další státní instituce. Jeffa Bezos patří k velkým kritikům současného prezidenta Trumpa a netají se podporou Demokratické strany.

Původní text na CNBC:

(Visited 69 times, 1 visits today)